23 деца настанени в Центровете от семеен тип в Бургас

Животът

10-10-2013, 18:19

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Защитено жилище от семеен тип вдига община Созопол

Не са постъпвали сигнали за нарушения на обществения ред от децата в общината

Община Бургас разкри поетапно три центъра за настаняване от семеен тип с общ брой 23 деца. Останалите деца, които са навършили пълнолетие за периода на деинституционализацията, са настанени в защитени жилища за младежи. Там социални работници се грижат за реализацията в живота на младежите и девойките, за намирането на работа и да бъдат самостоятелни. Работи се и върху трудовата им дисциплина.

Това съобщи за Мая Казанджиева, директор на Дирекция "Здравеопазване, социални дейности, превенции и спорт" в община Бургас, предаде радио "Фокус". Последният открит Център за настаняване от семеен тип се намира в к-с "Меден рудник". Там децата са все още в процес на адаптиране.

"За тях е новост излизането от голямата институция. Центровете са разположени на по-малка площ, както е и в останалите семейства. Децата са различни по пол и възраст. Интегрирани са в масовите училища. Все още има какво да се работи. Търси се помощ от регионалния инспекторат по образованието", каза Казанджиева.

Тя добави, че община Бургас има голям опит в създаването на нови социални услуги. "Винаги в началото е трудно, но впоследствие децата са приемани и от съседите, и от местната общност, и от училищата. Надявам се, че така ще продължим и занапред", каза още Казанджиева.

Тя уточни, че не са постъпвали сигнали за нарушения на обществения ред от децата в общината. "Надяваме се, че всичко е в рамките на нормалното. Непрекъснато съм във връзка с колегите, ходя на място, срещам се с екипите и децата. Първоначално постъпваха жалби от съседи на Центъра в к-с "Меден рудник". Повече от месец децата са там и няма проблеми. Няма и как да очакваме извънредни ситуации, защото това са деца, които по-скоро са имали проблеми в семействата. Те не са видели семейния модел на живот. Това, което идва като негативна нагласа, е от грешните модели, които са видели в предишни години. Те са едни нормални и добри деца", каза още Казанджиева.