Ето как се оправда Би Би Си за филма за алкохолния туризъм

Виж отговора на британската телевизия тук!

Фейсбук страницата "Аз НЯМА да позволя да се гаврят с България" разпространи отговор от страна на Би Би Си на запитване за скандалния филм за алкохолния туризъм в Слънчев бряг.

"Писах на BBC и се "оплаках" от този филм. Мисля че отговорът им ще ви е интересен", пише Николай Димитров и предоставя преведеното писмо, което е получил от канала. Burgasutre го публикува без редакторска намеса.

Благодаря, че се свързахте с нас във връзка с филма на BBC 3 'Booze, Bar Crawls and Bulgaria: Stacey Dooley Investigates', излъчен на 1-ви октомври.

Разбирам, че сте недоволни от съдържанието на филма, тъй като го намирате за пропаганда срещу България и смятате, че журналистът Стейси Дули, която направи това разследване не отговаря на стандартите Ви за журнализъм.

Вашето оплакване беше обсъдено с екипа на продукцията и се надяваме, че ще можем да изясним притесненията Ви. Стейси проучваше Слънчев Бряг като курортна дестинация, пътувайки през цялата територия на комплекса. Въпреки това, материалът, който тя засне е съсредоточен на местата, които са най-популярни сред британските туристи: плажът, крайбрежната ивица, многото барове и хотели по улиците около тази зона на курорта, популярна сред британците. Никоя сцена от филма не е заснета целенасочено по начина, по който вие смятате.

Екипът ни не е принуждавал или молил нито един от заснетите българи, работещи в Слънчев Бряг или пък летовниците да играят пред камерата и да симулират сцена – баровете, тълпата, нощният живот, полицейските патрули и всичко останало беше заснето без никакъв опит определени обстоятелства да бъдат изманипулирани от нас.

Намесата ни се изчерпва до това да поискаме Стейси да зададе конкретни въпроси на хората, които интервюира. Просто следвахме и снимахме това, което видяхме.

По отношение на частта с разследването в секс магазините, Стейси говори главно за тези намиращи се в близост д плажната ивица. Само за 20 минути,подозренията ни бяха оправдани (т.е в тези магазини се предлагат наркотици и това е абсолютната истина). Около улица Flower (??? Не открихме такава улица)* има голяма гъстота на секс шопове, което събуди подозрения и това, което искахме да докажем е, че в този район свободно се предлагат наркотици. Това беше основната гледна точка, която смятам, че сме демонстрирали.

Стейси и екипът на продукцията потърсиха и представители на ромската общност на Слънчев Бряг, за да ги заснемат, но без успех. Във всеки случай, основната гледна точка на ромите, която Стейси забеляза е, че те предпочитат да получат шанс легитимно да работят, например в бар или хотел, т.е типичната за сферата на туризма работа, отколкото да просят или продават разни неща на улицата.

Ние просто заснехме това, което заварихме там, но все пак рабираме вашите притеснения и ги отнесохме до екипът, заснел филма.

Съжаляваме, че сте намерили повод за оплакване и мога да Ви уверя, че коментарите Ви бяха отразени в нашият аудиторен дневник. Той представлява един вътрешен доклад - обратна връзка от аудиторията на BBC, който правим всеки ден за всеки от екипите на различните предавания и техните програмни ръководители. Това гарантира, че Вашата гледна точка и всички коментари, които получихме от Вас са на разположение за всички в BBC.
Благодаря Ви отново, че отделихте от времето си да споделите мнението си с нас.

flower street означава алея, главна пешеходна улица - бел. ред.