Кой е Иван Иванов и как се става зам.-министър на МВР

Региони

17-10-2013, 18:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кой назначи Иван Иванов, пита Бойко във Фейсбук

Бързата реакция на министър Цветлин Йовчев доведе до незабавното уволнение на Иван Иванов

Най-бързо уволнения зам.-министър в историята на МВР Иван Иванов и неговият пряк покровител и зам.-председател на БСП Димитър Дъбов се оказаха замесени в набиращата известност история за кражба на държавно имущество в особено големи размери.

madarainfo.com пише, че през 1992 г. е закрита Организацията за съдействие на отбраната (ОСО), а за стопанисване на нейните имоти е създадена фирма „Воинтех” ЕООД. Въпросната фирма започва да управлява стотици имоти - стрелкови клубове, клубове за авиомоделизъм и автошколи, които са държавна собственост. Там хиляди деца получаваха умения, които да ги подготвят за служба в защита на родината.

Иван Иванов започва "кариерата си" в като управител на клона на „Воинтех” в Шумен през 2005 г. по време на Тройната коалиция. Фирмата вече е започнала да разпродава в съмнителни сделки имоти, които са държавна собственост, на частни лица. Иванов е включен в тази далавера лично от Димитър Дъбов, за да започне скоростна разпродажба на военни имоти.

През 2006 г. летището край Шумен е продадено на безценица за 700 хил. лв. (а в нотариалния акт данъчната оценка за продажба на сградата е определена на 1.28 милиона лева). Няколко месеца след това Иванов и представляваната от него фирма продават сградата на ОСО (срещу Търговско – промишлената палата) в идеалния център на Шумен за 127 хил. лв. Случайно - или по-скоро не - дни по-късно същата сграда е препродадена за 1.35 млн. лева.

Иванов се оказва и грижовен син - много от сделките най-хубавите и доходоносни имоти са купени на символични цени от собствения му баща и фирмата му „Билдинг- Строй Експрес” ЕООД, в която същият Иван Иванов ще работи по-късно като юрист. През 2007 общо над 6 дка застроена площ са продадени от сина на таткото Валентин Иванов за невероятно ниската сума от 735 хил. лв. Според оценката на експерти имота реално струва над 15 млн. лева.

За близо година Иван Иванов не си губи времето и успява да разпродаде най-апетитните терени на военните на територията на Шумен. Според madarainfo.com далаверата на Иванов и неговия покровител Дъбов се реализирала основно в две направления: в някои от случаите те са прибирали огромни комисионни, предлагайки имотите на твърде ниски цени, а в други случаи двамата са продавали на самите себе си, чрез регистрирани за целта фирми с подставени лица, след което бързо са препродавали военните имоти на десетократно по–високи цени.

Доходоносният "бизнес" спомага много за кариерното развитие на Иван Иванов, който от шеф на местния клон на СИК и управител на държавната фирма „Воинтех” и през юли 2012 г. заема поста председател на областната организация на БСП в Шумен. Към днешна дата той може да бъде обявен за един от олигарсите на социалистическата партия. Madarainfo.com съобщава, че Дъбов и Иванов са имали готовност да приложат отработената схема и по отношение на апетитни имоти на МВР, но само бързата реакция на министър Цветлин Йовчев и незабавното уволнение на Иван Иванов са предотвратили разграбването на държавно имущество.