18 октомври - Ден за борба с трафика на хора (видео)

Животът

18-10-2013, 06:42

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разбиха група за трафик на бели робини

Закопчаха добричлия, експлоатирал 25 "бели робини"

Разбиха още един канал за трафик на наши "бели робини" в чужбина

Сводници ловят бели робини с оферти за работа в Гърция

България била основен източник за бели робини

Предадоха на полските власти 38-годишен добричлия

Отнеха имущество за 208 897 лева от осъден за трафик на хора

Разбиха банда за трафик на хора

Повечето жертви на трафик на хора са от България и Румъния

Условни присъди за четирима за трафик на хора

Арестуваха българин за международен трафик на хора

Българин, обвинен в трафик на хора е задържан в Италия

Българи задържани за трафик на хора в Белгия

Моряци от "Св. Николай" замесени и в трафик на хора

България - в топ 5 по трафик на хора в ЕС

Няма пари за борба с трафика на хора

Раздадоха 400 балона срещу трафика на хора

Всяка година на хиляди жени се обещава кариера като танцьорки в Западна Европа

За съжаление, те свършват тук.

Спрете трафика!
Хората не бива да бъдат купувани и продавани!


Трафикът на хора е организираната престъпност, която се развива с най- бързи темпове. Над 32 милиарда долара годишно е оборотът и. Над 27 милиона са жертвите и. И за разлика от търговията с наркотици и оръжие, този вид престъпност сякаш остава недефинирана, някак в сянката на общественото внимание. Обикновено го свързваме с трафика на жени и сексуалното робство, при което е много трудно да се прецени елемента на доброволното склоняване. Затова, трафикът на хора в световен мащаб придобива такива чудовищни размери. 

Под трафик на хора може да се разбира насилственото транспортиране на хора, мъже, жени и деца, сексуалната (проституция, в която влизат отново всички групи хора), трудовата (робски труд, джебчийство), телесна (за отнемане на органи и новородени) и каквато човешкото въображение е в въстояние да измисли, експлоатация. 
Методите на трафикантите
са в началото добронамерени, т.е има елемент на подмамване, независимо, дали с луксозен живот или с предложение за работа в друга държава. Но в последствие – винаги продължават с насилие – побой, изнасилване, медикаменти ( правят от жертвите наркомани ), глад, изтезания с цел пречупване и сломяване на психиката. В края на веригата трафикантът продава жертвата си, като роб, вещ, която подлежи на покупко- продажба, на сводник или друг вид упражняващ власт над него.

Какъв е нашият принос към статистиката ( на Върховната касационна прокуратура ) за 2012 г: Жертви на сексуална експлоатация са 574 човека, на трудова -71, а 38 са жертвите на трафик на бременни жени. Представете си колко жени, деца и мъже пътуват в момента към мечтата си за добър живот и колко изобщо няма да влязат в тази статистика! Карта показва в световен мащаб, къде е най-лесно да бъде осъществен трафик на хора. България е посочена като държава, в която не е трудно да бъде извършено такова престъпление:

 
Сексуалният елемент е ключов в трафика на хора. На практика дори в страните с легална проституция, преобладаващият контингент са жени от другаде, изминали пътят на насилието, примирили се със съдбата си и приспособили се към условията.

Обикновено, ако говорим за Европа, това са жени от бившия соцлагер, на които им е обещана добра работа в Западна Европа. Нискоквалифицирана, но прилична  - камериерки, телефонистки, детегледачки, домашни помощнички, танцьорки. По пътя към работата жертвата е „натрупала дълг” към трафиканта, който може да се изплати с безплатен труд и/ или проституция. 

Абсолютен мит е, че жертви на трафик са хора, с ниско образование, ниски доходи или от етнически малцинства. В много неправителствени организации се пазят архиви за момичета от добри семейства, финансово осигурени, но примерно с трудно детство или някаква друга психическа обремененост. Насилникът често е приятелят и, негов приятел и всичко се случва в съвсем нормална среда. Докато това същото момиче не се намери в клетките на Червените фенери в Амстердам, проституиращо. 

Затова към гореспоменатите съвети добавяме още:

- Не тръгвайте за чужбина с приятели или сами, без да знаете къде точно отивате, какво ще правите там и колко ще останете.
- Бъдете сигурни, че близките ви знаят къде сте, че имат телефонния ви номер, копие на паспорта и личната карта
- Уговорете с близките си фраза за спешен случай, код, с помощта на който ще разберат, че сте в опасност. Повечето насилници контролират зорко обажданията на жертвите. Едно безобидно изречение от сорта: „Добре пътувах”, „Има много работа” е достатъчно, близките ви да вземат мерки за издирването ви.
- Подсигурете телефона на посолството на България в страната, научете го наизуст. Ако трябва виза, помнете срока и. Номер 112 е общоевропейски телефон за спешни случаи, не се набира с код и не ви трябва ваучер, повечето телефони, дори без СИМ карта го набират.
- Научете няколко фрази на езика на страната, където отивате. 
- Никога, на никого, под никакъв предлог не давайте личните си документи или друга ценна информация за себе си.

Ако сте родители, внимавайте какво вършат децата ви в интернет. Това е една нова територия, която някои от нас изобщо не владеят, но децата плуват в свои води. Те лесно могат да станат жертви на опасни линкове, за които изобщо не подозираме. Трябва винаги да сте информирани за движението им и с кого са. 

Трафикът на деца е още по- ужасен. 

Ако имаме подозрения, че нещо се случва с наш близък, нещо, което той не е в състояние да забележи, можем да се обърнем към:

Министерството на вътрешните работи – тел. 112 и 166. 
Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.)

Местните комисии за борба с трафика на хора, с работно време от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч., в градовете:
Варна – тел. + 359 52 303 576
Бургас – тел. + 359 56 90 72 71
Русе – тел. + 359 82 841918
Сливен – тел. + 359 44 61 11 02
Монтана – тел. + 359 96 305 471
Пазарджик – тел. + 359 34 402 241
Пловдив – тел. +359 32 63 27 81
Благоевград – тел. +35973 86 77 77
Велико Търново, тел.: + 359 62 619 222;

За пострадали за пострадали: Фондация „Асоциация Анимус" – тел. + 359 2 981 76 86
Фондация „Център Надя" – гореща телефонна линия за изчезнали деца – 116 000

ИА „Главна инспекция по труда" – гореща телефонна линия – 0700 17 670

Не забравяйте, че с един сигнал можете да помогнете на десетки!


Източник: Hera.bg