Манчев е прибирал по 950 000 евро всеки месец от проекта “Белене”

Принципът за прозрачност и публичност по проекта АЕЦ “Белене” е нарушен, заяви уволнената шефка на АДФИ Теменужка Петкова

Тя допълни, че обществената поръчка по проекта през 2005 г. е изключително опорочена.

“ Виновните лица са бившите директори на НЕК, Съветът на директорите и тези имена са посочени в доклада на АДФИ”, каза Петкова пред БТВ.

”Консултантът за АЕЦ „Белене“ е избран преди да стартира обществената поръчка”, обясни тя.

Последвали са проверки на прокуратурата по изграждането на АЕЦ „Белене“ до март 2012 година. Петкова бе категорична, че не е имало чадър над правителството на ГЕРБ.

Тя обаче отхвърли обвиненията, че е имало чадър над правителството на ГЕРБ. С постановление сме проверявали разходите по проекта до приключването на централата и вземането на решението от МС. Това обаче не обхваща фактурите, които са били плащани на „Риск Инженеринг” за строителен надзор на площадката.

Така фирмата на Богомил Манчев е прибирала по 950 000 евро всеки месец. Плащанията на консултанти е друга процедура по възлагането на поръчката за АЕЦ „Белене“, каза Петкова.

 НЕК и  архитект инженерите на проекта са сключили договор още през 2004 г., но той не е бил проверяван, тъй като не е бил посочен в постановленията на прокуратурата и не е обект на инспекцията, обясни Петкова.