На втора инстанция 30 г. затвор за полицая, убил Ивелина Славчева

Най-доброто от печата

19-10-2013, 06:48

Снимка:

Преса

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Съжалявам много за случилото се. Много съм го обичал това момиче и не знам как се стигна до това." , каза подсъдимият Иво Маринов

Окръжният съд в Ловеч осъди на 30 години затвор полицая, убил 25-годишната Ивелина Славчева. Делото премина при съкратено съдебно следствие без разпитване на свидетели, по внесени молби от подсъдимия Иво Маринов и неговия адвокат Марин Марковски, които съдът уважи. Бившият вече служител на районното полицейско управление в Ловеч бе обвинен в умишленото убийство на 25-годишната Ивелина Славчева по начин опасен за живота на мнозина и с особена жестокост и опит за убийството на Александър Колев. Славчева бе застреляна със служебното оръжие на Иво Маринов на 15 септември 2012 г. на паркинга пред дискотека в центъра на Ловеч в присъствието на приятелите й Александър Колев и Христина Христова.

В началото на съдебното заседание адвокатът на Иво Маринов Марин Марковски поиска от съда да бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза на обвиняемия. Мотивът му бе, че според психиатъра в затвора в Плевен той страда от параноидна шизофрения. Съдът не уважи молбата на адвоката, тъй като по
време на досъдебното производство са били направени две психолого-психиатрични експертизи, които са доказали, че Иво Маринов е вменяем и може да носи съдебна отговорност. Така бе даден ход на делото. Маринов се съгласи с представените веществени и писмени доказателства за извършеното от него и с изнесените факти в обвинителния акт, изложен от прокурор Димитър Димитров, както и да не се събират доказателства по фактите. От прокуратурата бе поискана доживотна присъда без замяна, но при съкратената съдебна процедура настояваха за 30 години лишаване от свобода. Марковски поиска минималното наказание - около 10 години и по-малко.

 Съдът изцяло уважи внесените граждански искове от родителите на убитото момиче - Ренета и Георги Славчеви, Иво Маринов да им заплати по 200 хиляди лева неимуществени вреди и разноските по делото. Бе постановено също подсъдимият да заплати и 10 000 лева на Александър Колев. Последните думи на Иво Маринов пред съда бяха:"Съжалявам много за случилото се. Много съм го обичал това момиче и не знам как се стигна до това." На излизане от съдебната зала бабата на убитото момиче попита адвокат Марковски какво би направил, ако това се случи с неговата внучка. "Ще го убия, няма да се занимавам с правосъдие", заяви защитникът. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.