„Долината на розите и тракийските царе“ на изложението „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“

Животът

21-10-2013, 22:31

Снимка:

Община Казанлък

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Проектът „Долина на розите и тракийските царе“ е с бенефициент Община Казанлък в партньорството с общините: Мъглиж, Павел баня, Карлово и Сопот, като се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. Общата му стойност е в размер на 489 160.00 лв.

Община Казанлък съвместно с нейните туристически партньори общините Мъглиж, Павел баня, Карлово и Сопот взеха активно участие по време на десетото издание на туристическото изложение "Планините на България – гостоприемство в четири сезона” в Пампорово. Представянето бе във връзка с изпълнение на общ туристически проект „Долината на розите и тракийските царе” по договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.2-02/2011/006. Международното събитие се проведе под патронажа на Министерство на икономиката и енергетиката от 10 до 13 октомври в курорта Пампорово. В изложението се включиха редица туроператори, турагенти, хотелиери, представители на държавни институции, гости и жители на Смолянска област, специалисти в туристическия бранш, както и представители от страните Турция, Гърция, Германия, Унгария, Молдова. Участниците по проекта бяха разположени на атрактивен щанд, от когото можеше да се вземат рекламни материали, изработени изцяло по европейският проект. Те поднесоха изчерпателна информация на всички гости в изложението във връзка с регионално туристическо семейство, както и предвидените в разработката дейности. Изявлението на нашите участници постави фокус върху възприемането на региона като важна туристическа дестинация, с основна цел задържане на туристите възможно за най-дълъг период от време. Представители от региона ще вземат участие в още 5 национални прояви през идната 2014 година. Те включват:
- Международна туристическаборса "Ваканция и СПА Експо" - София, месец февруари
- Международна туристическаборса "Културентуризъм" - Велико Търново, месец април
- Фестивал на устойчивия туризъм и здравословното хранене "Зелени дни" - София, месец април
- Туристическа борса "Вашата ваканция" - Бургас, месец май
- Туристическа борса " Уикенд туризъм" - Русе, месец май
Районът ще участва и в 10 международни борси и изложения, като ще се представя на българския национален щанд на МИЕ чрез представител на района с информационни и рекламни материали. Районът ще участва в следните прояви през 2014 г.:
- Туристическо изложение ITB - Берлин, Германия, март
- Туристическо изложение INTOURMARKET - Москва, Русия, месец март
- Туристическо изложение FITUR - Мадрид, Испания, месец февруари
- Туристическо изложение TTR - Букурещ, Румъния, месец март
- Туристическо изложение Vakantie - Утрехт, Холандия, месец януари
- Туристическо изложение MATKA - Хелзинки, Финландия, месец януари
- Туристическо изложение BIT - Милано, Италия, месец февруари
- Туристическо изложение HolidayWorld - Прага, Чехия, месец февруари
- Туристическо изложение TRAVEL/UTAZAS - Будапеща, Унгария, месец март
- Туристическо изложение Salonmondialdutourisme - Париж, Франция (старо име MAP), месец март.
Тази година Пампорово чества 80 години от неговото създаване. В последните години той се утвърди, като туристически курорт с национално значение даващ възможност за практикуване освен на традиционния планински туризъм, но и на различните му видове алтернативни форми през всичките четири сезона. В рамките на тазгодишният форум се състояха и редица тематични изложби, прожекции на рекламни филми и дискусии по актуални за туристическия бизнес теми. Гостите от чужбина представиха възможностите за туризъм на своите региони, а в програмата бе включена и дискусионна кръгла маса: "Новото законодателство в подкрепа на българския туризъм". Обсъдиха се и възможностите за развитие на туризма през новия програмен период на ЕС 2014-2020, както и въпроса с облекчаване на визовия режим за туристи извън ЕС.