ЕК призова лидерите на ЕС да одобрят мерки за защита на личните данни

Европейската комисия призова лидерите на Европейския съюз да одобрят на срещата си в четвъртък и петък предложенията й за засилване на защитата на личните данни, предаде Франс прес, цитиран от Дарик нюз. "Гражданите на ЕС видяха как се защитават техните лични данни в рамките на американската програма "Призма"", заяви пред медиите в Страсбург вицепрезидентът на ЕК и комисар за правосъдието Вивиан Рединг, която е автор на предложението.

Последният скандал във Франция ще бъде със сигурност последван от други разкрития, прогнозира Рединг. Френският вестник "Монд" публикува разкрития за американски шпионаж в големи мащаби срещу граждани на Франция, отбелязва БТА.

"В рамките на "Призма" имаме една институция - американската Агенция за национална сигурност (АНС), която изисква предприятията да събират лични данни и която действа напълно нелегално в ЕС", допълни Рединг. Програмата "Призма" на АНС следи дигиталните комуникации в популярни онлайн платформи като "Фейсбук", "Гугъл" и "Скайп".

Предложението на Вивиан Рединг предвижда при дейността си на територията на ЕС компаниите, опериращи в интернет, да бъдат задължени да изискват съгласието на потребителите, преди да изпратят личните им данни в централните си сървъри. Това означава, че интернет гиганти като "Гугъл", "Амазон" или "Фейсбук" ще трябва да променят политиката си за работа с личните данни на европейските граждани, които съгласно програмата "Призма" могат да бъдат поискани и използвани във всеки момент от федералното правителство в САЩ. За компаниите нарушителки се предвиждат финансови санкции в размер на определен процент от глобалния им оборот. Вчера Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент предложи размерът на глобата да се вдигне от 2 на 5 процента.

Призивът на Рединг към лидерите на ЕС е свързан със съпротивата на Великобритания, Ирландия и Холандия срещу новото законодателство. Трите държави досега блокираха затягането на правилата за защита на личните данни, смятайки, че предложението на ЕК ще създаде проблеми на малките компании. Според ЕК ако на европейската среща на върха тази седмица бъде дадена зелена светлина на новото законодателство, то може да бъде прието през април догодина.