Борисов и Станишев за мораториума: „Всеобща лудост" и емоции подвели ГЕРБ и БСП

Най-доброто от печата

25-10-2013, 06:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Брюксел двамата се съгласиха, че вчерашното решение на парламента е било прибързана грешка

Ден след като депутатите им подкрепиха предложението на „Атака“, лидерите на ГЕРБ и БСП – Бойко Борисов и Сергей Станишев (които са и народни представители в българския парламент) се изказаха в Брюксел против решението на Народното събрание.
Борисов обвини националистите, че са подвели двете най-големи партии, а Станишев отдаде случилото се на емоциите. Лидерът на ГЕРБ дори упрекна народа, че е „възприел буквално“ заплахите на „Атака“.

„Популизмът, внесен в Народното събрание от "Атака", както и това, че председателите на БСП и на ДПС обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост“, заяви пред български журналисти в Брюксел председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който пристигна за заседанието на държавните и правителствените ръководители от Европейската народна партия (ЕНП). 
„Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. В същото време - 20 души от „Атака” си приписват успех“, допълни той.
"Популизмът, който вкара „Атака” в парламента, това, че Станишев, Местан, обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. От „Атака” са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което - предполагам - нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив", обясни Борисов.
В отговор на въпрос какво би обяснил на своите колеги от ЕНП за гласуваното удължаване на мораториума, Борисов отбеляза, че и сега фирми могат да станат собственици - например и сега най-големият чуждестранен собственик на земи е румънско дружество. Той заяви, че не е щастлив от приетото решение. 
„Спокойно можеше да бъдат въведени забрани, ограничения - за ислямистки фондации и други организации от списъците на ДАНС за онези, които не може и не трябва да купуват земя у нас. Благодарене на "Атака" беше разиграна много популистка игра, която народът възприе буквално - че ако няма мораториум, ще дойдат какви ли не и ще изкупят земята“, коментира Борисов.
По неговите думи, покупките на земя следва бъдат предшествани от съответните проверки за надеждност на чуждестранните купувачи от ЕС. 

„Решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци е емоционално решение на българския парламент и не е работещо“, коментира на свой ред лидерът на ПЕС Сергей Станишев, цитиран от БНР.
Станишев подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.
"Ако някой иска да отворим договора за членство, трябва да го каже ясно, и да каже кой поема отговорността за това. Защото, нали добре знаете, че всяка една страна в Европа има своите загрижености и тревоги. Например, някои ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия, или в Холандия, или някъде другаде. Друга страна ще постави втори въпрос, трети въпрос. Къде приключваме?", коментира Станишев. 
Станишев съобщи, че от левицата готвят спешни промени в Закона за земята, които да въведат допълнителни изисквания и условия за закупуване на земя. „Те трябва да бъдат обсъдени, има варианти, свързани с уседналостта, имотното състояние. Вярвам, че през следватата седмица този законопроект ще може да бъде внесен“. 

Двамата са пътували с един полет до Брюксел. Това съвпадение им е дало възможност да обсъдят въпросите за мораториума, за бежанците, както и за политическата обстановка в България. 
"Призовах Станишев да се отърват от "Атака", да има предсрочни избори и държавата да бъде управлявана по правилата на ЕС", съобщи Борисов. Парадокс е, че излиза сякаш само ДПС спазва европейските правила, а те са партията, която най-малко ги спазва, коментира той. 
Борисов и Станишев са се споразумели днес на заседанията на лидерите от ЕНП и от ПЕС да поставят темата за бежанците. „Следва да поискаме две неща - България да получи помощ, както и да бъдат отделени пари за това бежанците да бъдат държани близо до родните им места, в съседните държави, за да могат да се върнат по домовете си“, посочи лидерът на ГЕРБ.