Студентите се окупираха в ПУ. Ще спят в пета аудитория (СНИМКИ)

Димитър Безев прочете първата протестна декларация на пловдивските студенти

Група студенти остават в 5-та аудитория на Ректората на университета тази нощ. Мястото ще се използва като щаб за дискусии, дебати и лекции.

Студентите по никакъв начин не желаят да пречат на учебния процес на учебното заведение. Възпитаниците на ПУ призовават всички свои колеги да се присъединят към окупацията.

В 18.00 часа член на Студентския съвет – Димитър Безев прочете първата протестна декларация на пловдивските студенти.

„С настоящата декларация, ние студентите на ПУ „ Паисий Хилендарски”, желаем да изразим своята ясна гражданска позиция, която в случая съвпада с тази на колегите от СУ „Св.Климент Охридски”. С действията си ние целим да дадем гласност на възмущението си относно настоящото политическо, икономическо, социално и обществено положение в България и показаната многократно невъзможност и нежелание да се даде решение на екзистенциалната криза в тези области от настоящия политически елит. Вярваме, че именно ние младите хора ще се превърнем в катализатор на промяната, от която нашата страна има крещяща нужда.

Ние заставаме напълно зад основните искания на колегите от Софийския университет, като окупираме аудитория 5 на ПУ до изпълняване следните искания:

-          Незабавно разпускане на ХLII-то Народно Събрание;

-          Възможно най-бързо насрочване на нови Парламентарни избори;

-          Нетърпимост на общественото тяло към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление;

-          Превръщане на България в цивилизована, правова държава;

-          Утвърждаването на справедливостта и знанието като високи обществени ценности.

С този акт ние искаме да защитим гражданското си право да изкажем своята позиция за случващото се в страната, за липсата на морал в политиката, за деградацията на правовата държава, както и за вече нетърпимото нарушаване на обществения договор.”

Пловдивският университет е поредният, който е окупиран от протестиращи студенти. Окупирани аудитории има в Софийския, откъдето започна протестът, Нов български, НАТФИЗ. Студенти от Националната художествена академия подкрепиха колегите си в СУ. Очакват се окупации в Музикалната академия, както и инициативи в УНСС.