Кметът пред Plovdivutre.bg: Не си проверявам кабинета и телефона за СРС-та

Опозицията в Пловдив поиска оставката на Тотев, той не им отговори

Опозицията в Пловдив поиска оставката на кмета Иван Тотев на днешното заседание на Общинския съвет. Поводът бяха изтеклите аудиозаписи в пловдивска електронна медия. Николай Радев от БСП заяви, че градският съвет на партията настоява за незабавна оставка на Тотев. Кметът трябва да се извини на съветниците, допълни Дани Канизирева от "Обединение за Пловдив". Спас Гърневски изчете прочувствена декларация в защита на градоначалника. Трябва да говорим за проблемите на Пловдив, а не да обсъждаме приказки от партийно събрание, настоя бившият кмет. От трибуната на местния парламент Гърневски припомни, че с участието на Николай Радев и съветниците от БСП беше учредено смесеното дружество "Пълдин Тур Инвест", за да се приватизира панаира. А Славчо Атанасов е “разпънал кметски чадър над тази мащабна обществена далавера”.

Половин час след началото на сесията кметът отсъстваше и това още повече нажежи страстите на съветниците от опозицията. Илко Илиев от НИЕ предложи заседанието да се прекрати, докато Тотев не се появи. В този момент той влезе в залата и бе посрещнат с аплодисменти. В залата кметът не каза нищо. Докато вървяха изказванията, той се усмихваше.

Минути по-късно кметът коментира пред Plovdivutre.bg.

- Г-н Тотев, защо не отговорихте на съветниците? Как се чувствате след всичко, което чухте?

- Чувствам се прекрасно. Вчера имах рожден ден. Когато ти си запознат с цялата информация и фактология, то тогава знаеш какво е естеството на събитието. И си отговаряш защо и как. Защо се случва, кой го организира, дали някой го организира /става дума за изтеклите записи от партийно събрание на ГЕРБ, б.а./. Вчера бяха публикувани много материали и всички знаем за какво става въпрос. Така че няма как това да те накара да се почувстваш неудобно и некомфортно. Това е благодарение на журналисти и на граждани, които излязоха с имената си. Това трябва да е урок за всички, които се опитват да правят така наречените “активни мероприятия”. Има гражданска съвест и тя е по-силна от всяка организация. Аз вчера чух думи от типа: “Ние се радваме, че живеем в този град. За мен е прекрасен. Кой ще ни кара, откъде-накъде." Това го чухме в сградата на община Пловдив и по медиите.

- На следващи партийни събрания ще се съобразявате ли? Ще имате ли бариери?

- Не. Мисля, че поведението, което имам пред партийните членове, трябва да бъде близко до хората и приятелски настроено. Шеги, закачки винаги са позволени. Ако погледнем назад в историята виждаме, че изплуват много примери. Помнят се изказвания от преди 34 години на видни депутати от партийни конференции на БСП за това как се взима властта. Слушахме изказвания и от коалиционни съвети на бившето управление на Атанасов. Неприятно е, но не бива да живеем в такъв страх.

- Кабинетът, телефонът, проверихте ли ги?

- Не, разбира се.

- Не се притеснявате?

- Това е абсурдно. Аз не съм дошъл да се страхувам. Повярвайте ми.

- Със Здравко Димитров коментирали ли сте случилото се?

- Г-н Димитров, доколкото знам, имаше здравословен проблем. Сега е добре. Естествено, че си говорим.