Дияна Йорданова от ГЕРБ: Управляващите не спазват дадените обещания в подкрепа на бизнеса

Срещаме пълно отричане на добрите идеи и конструктивни предложения, обяви още бургаският депутат

„Отхвърлянето на второ четене на част от предложените от нас промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) е сериозна крачка назад. По този начин за пореден път управляващите показват, че не спазват някои от предизборните си обещания в подкрепа на бизнеса. Срещаме пълно отричане на добрите идеи и конструктивни предложения”. Това коментира бургаският депутат от ГЕРБ Диана Йорданова от трибуната на Народното събрание днес. Тя е член на Комисията по бюджет и финанси в парламента и един от вносителите на промените.

Едно от предложенията, които не бяха приети днес, бе свързано с извършваните проверки от органа по приходите НАП. „За ревизиите имаме 4-месечен срок с възможности за удължаване при определени обстоятелства. За проверките нямаме срок.  В момента Националната агенция за приходите прави проверки преди ревизиите, които продължават в някои случаи повече от година  и половина. Това не може да продължава така, защото ставаме свидетели на абсолютно необоснован тормоз на лицата и на фирмите. Ако на Националната агенция за приходите не й стига времето за ревизии, нека да удължим срока им. В случая Агенцията подменя с проверка ревизиите. Предложението ни бе да се определи срок за извършване на проверките не по-дълъг от 3 месеца. Другият нов момент, който бяхме заложили в промените за ДОПК беше след проверките да бъде съставен акт или протокол от проверката в 7-дневен срок.”, коментира Диана Йорданова.

Другото предложение, което бе отхвърлено на второ четене, бе свързано промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС).

„За мен няма нищо по-логично от това да въведем едномесечен срок за възстановяване и да премахнем процедурата по приспадането на ДДС в следващите два данъчни периода, преди прихващане или възстановяване. Това е може би най-важното предложение като цяло в данъчната кампания за тази година, тъй като наистина ще промени значително работата на приходната администрация по отношение на администрирането на данъка върху добавената стойност, от една страна. От друга страна - бизнесът ще знае, че като си подаде справката-декларация по ДДС, ако има да възстановява ще възстанови в следващия месец,. Ако има да внесе ДДС, ще внесе в същия месец. Ситуацията в момента е такава, че се дава възможност на фирмите да планират кога да включат фактури в определен период от време за данъчен кредит. Те си коригират резултата така, че никога във времето да не внесат реално дължимия ДДС към бюджета, което дава негативен ефект”, заяви бургаският депутат.