Лош дълг съсипа социалния център в Поморие, продадоха го на руснаци

По неофициални данни цената е около 2 млн. лв.

Центърът по социална рехабилитация "Свети Георги" в Поморие вече има нови собственици. Той е продаден на руски инвеститори, но не през частен съдебен изпълнител, а в директна сделка. По неофициални данни цената е около 2 млн. лв., съобщава "24 часа".

Луксозната база с атрактивно разположение на брега в морскоко градче беше изкарана на тезгяха по искане на "Интернешънъл Асет банк" заради лоши дългове на собствениците. "Св. Георги" беше в активите на Сдружение "Национален център за социална рехабилитация" с управител Пламен Захариев. Кредитът е от края на март 2008 г., когато Сдружението изтеглило от банката 350 000 лв.

До съдебен изпълнител се стигна заради невъзможността сдружението да обслужва кредите си. Центърът беше обявен за продажба през лятото от частния съдебен изпълнител Станимира Николова с първоначална цена малко над 2,5 млн. лв., но кандидати не се появиха.

Първо го предложиха на нас, тъй като е построен на общински терен, Общинският съвет обаче прецени, че Поморие не може да си позволи такъв разход, каза зам.кметът по финансите на Янчо Илиев.

Впоследствие обаче се е появил кандидат. Банката е изтеглила изпълнителното дело и сделката протекла директно между собственик и купувач.

Новите стопани не са потърсили все още контакт с местната администрация и не е ясно дали ще запазят основните характеристики на центъра като място за почивка и рехабилитация на хора с увреждания.

Целият имот в Поморие включва масивна четириетажна сграда със закрит плувен басейн и още две по-малки паралелни постройки изцяло съобразени с изискванията за достъпна среда.

"Св. Георги" бе изграден по идея на Сдружение "Национален център по рехабилитация" с финансовото съдействие на Фламандската общност на инвалидите и фондация УБъдеще за БългарияФ на Елена Костова, която присъства на ритуалната първа копка. 
Според запознати това е само един от дългия списък с имоти на сдружението, които се разпродават заради натрупани дългове.