Хранителните продукти поевтиняват през последната година

Животът

03-11-2013, 11:20

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

През октомври цените на едро на основите хранители стоки са били с 5,5 на сто по-ниски, спрямо миналата година

През октомври цените на едро на основите хранители стоки са били с 5,5 на сто по-ниски, спрямо година по-рано – отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
През октомври се запазва тенденцията през последните два месеца на спад на цената на слънчогледовото олио, като поевтиняването му през изминалия месец е с 3,6 на сто до
2,11 лева за литър.

През миналия месец яйцата поскъпват с една стотинка до 0,19 лева за брой.
Цените на млечните произведения се задържат около нивата от септември, само кравето масло поскъпва с около 3 процента. Най-голям ръст на годишна база има при кравето сирене (13 процента), а поскъпването на кашкавала и маслото е с около 5 - 7 на сто.

Цените на свинското и пилешкото месо са с незначителна промяна на месечна база в диапазона един - два процента, а колбасите поскъпват с 5 процента.

През месеца продължава поскъпването на фасула, а цените на захарта и ориза са със лек спад в рамките на 2 на сто. Средномесечната цена на брашното е без промяна спрямо предходниямесец.

Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио, яйца и ориз) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 20-26 на сто. Цените на едро на захарта и брашното са с около 10 на
сто по-ниски, а при ориза се наблюдава ценови спад на годишна база с 4 на сто.

През октомври, спрямо септември се наблюдава ръст на цените на оранжерийните домати и краставици и на зелените и червените чушки. Поскъпването на оранжерийните домати на месечна база е 24.6 на сто, на оранжерийните краставици - 6 на сто, а на чушките около 30 на сто.

Цените на останалите зеленчуци падат на месечна база в рамките на от 2 до 4 процента.
Цената на ябълките е по-ниска спрямо предходния месец с 4.7 на сто, а цената на гроздето се доближава до стойностите от септември.

Въпреки поевтиняването на картофите през последните 2-3 месеца, тяхната цена на годишна база остава по-висока с около 18 на сто, посочват от ДКСБТ.

На годишна база се отчита поевтиняване на зелето с 19 на сто и на гроздето със 17.6 на сто.