Затворът в Пловдив остава без надзиратели! И те се вдигат на протест

Утре сутрин близо 70 души "ще пият по една студена вода" пред затвора

Служители на затвора, на следствения арест и на пробационната служба в Пловдив излизат на протест утре в 9 часа. Недоволството е масово, работим в унизителни, нечовешки условия, коментира за Plovdivutre.bg Иван Петров, председател на УС на Синдиката на служителите в затворите.

Европейската комисия многократно сезира за мизерните условия на труд на колегите. Затворниците излежават присъди, но зад решетките е и нашето работно място, каза Петров.

Протестът в Пловдив е заради цялостната политика в системата на местата за лишаване от свобода и срещу предлагания бюджет за следващата година на главните дирекции "Изпълнения на наказания" и "Охрана". Протестиращите искат преразглеждане на работното време, почивка и отпуски. Те настояват да се увеличи и персонала в затворите.

Ние сме държавни служители по закона за МВР, а сме с най-малко права и най-ниски възнаграждения, заяви още Петров. Надзирател-стажант започва в системата със заплата от 470 лева. Най-високото възнаграждение в сектора е около 600 лева.

Утре пловдивските надзиратели ще бъдат подкрепени от колегите им от Смолян и Кърджали. На протест се вдигат и служителите от женския затвор в Сливен.

Надзирателите в затворите, затворническите общежития към тях и арестите във Варна, Плевен и Бургас се присъединяват към локалните протести на колегите си от Бобов дол, Ловеч и Враца, съобщиха преди минути от пресцентъра на Синдиката на служителите в затворите в България. В петък излизат служителите на Затвора – Бургас. В Бобов дол са взели решение да протестират всеки ден до постигане на резултати. Настроенията се радикализират. Преговорите между Министерството на правосъдието и синдиката са замразени. Отговор на искането за среща с председателите на парламентарните комисии по бюджет и вътрешен ред и сигурност също няма. От синдиката очакват представителите на властта на открит разговор по време на протеста на 9 ноември от 13.00 часа в София. Демонстрацията ще протече под мотото „Елате при нас”, като призив към отговорните лица и институции да се срещнат очи в очи с протестиращите.