Имам от Пазарджик: Християните трябва да бъдат избити! Жените и децата им да останат за нас

Това са част от скандалните свидетелски показания по делото срещу 13-те имами

„Християните трябва да бъдат избити”, „жените и децата им да останат за нас”, „поклон пред тези, които режат глави и залагат бомби”, "държавата ще стане халифат, а всички хора ще станат мюсюлмани, както доброволно, така и с меч". Това са само част от скандалните свидетелски показания по делото в Пазарджик срещу 13-те имами за проповядването на омраза и антидемократични идеи, пише frognews.bg.

Ахмед Муса Ахмед е от основните обвиняеми за проповядване на радикален ислям в Пазарджик, има наказателен отряд и е най-богатият в циганската махала в града. Таен свидетел под номер 005 твърди в показанията си, че е чул в джамията на циганската махала в Пазарджик призиви за смърт на християни и рязане на глави.

Свидетелят заявява още, че през 2005 година в циганския квартал на Пазарджик, където и той живее, е започнало разделението между жителите. Според него това се е случило, когато е построена джамията „Абу Бекир" и Ахмед Ахмед е станал „нещо като религиозен водач". Тогава той е започнал да проповядва омраза към друговерци - християни и евреи, които по думите му трябва да бъдат убити и заклани.

Според свидетеля привържениците на Ахмед Ахмед не искат държавен, а религиозен съд. Те смятат, че не само България, а целият свят ще стане ислямски, готови са да слагат бомби и да гърмят, ходят облечени както талибаните в Афганистан. Ислямът им няма нищо общо с традиционния. Според тях не трябва да се гласува на избори, тъй като Аллах определя кой какъв да бъде.

Ахмед Ахмед определи като клевети показанията на защитения свидетел и го окачестви като „противник на исляма". По думите му той нямал наказателен отряд и в квартала се живеело спокойно. Ахмед заяви, че мюсюлманите не се покланят пред тези, които режат глави, не подкрепят самоубийството и атентатите. „Ние се покланяме само пред Аллах", каза още Ахмед Муса Ахмед.

Главният мюфтия е разпределял парите, които саудитската салафитска фондация „Ал-Уакф-Ал-Ислями" е изпращала у нас, твърди в разпита си пред съдия Ивета Парпулова защитеният свидетел 002, за когото стана ясно, че е от смолянския район. Според показанията му в смолянския регион от векове се проповядвал традиционен ислям, но след като се завърнали хора, завършили духовни университети в Саудитска Арабия, започнали да проповядват уахабизъм и салафизъм.