Осман Октай: Генерал от ДАНС е предупердил Доган за далаверите на Христо Бисеров Бисеров

“Високопоставен човек от ДАНС, с длъжност генерал, е бил в сараите на Доган в събота вечерта. В следствие на това посещение той получава информация и нарежда Бисеров да бъде доведен при него", казва Осман Октай

Той допълва, че разговорът между Ахмед Доган и Бисеров е бил на четири очи. Лютви Местан не е бил допуснат да присъства на срещата.

Според Октай, ако е нямало информация и натиск от европейските служби, разработката на ДАНС е щяла да се потули. „След като изтече информацията, че разработката е от година и нещо, си задавам въпроса: Кой и защо е задържал тази разработка да не се развие?", запита се Осман Октай.

Той обясни, че не ДПС и Доган имат влияние върху службите, а обратно – мощни корпоративни интереси влияят на службите и от там на политическите партии. По този начин се фабрикуват и компромати при отстраняването на неудобни опоненти.

„Корпоративните интереси са едни и същи при всяка власт. Ако едни медии ласкаеха ГЕРБ в продължение на 4 години, днес те вече са в полето на днешната власт“, коментира бившият съпартиец на Бисеров

Октай смята, че Местан трябва да поеме политическата отговорност и да подаде оставка, защото само така ще е възможно да се спаси авторитета на Доган и правителството. „Не че имам нещо лично против него, но в тези случаи да се направиш на нищо не чул, нищо не видял, нищо не разбрал, просто не върви в обществото. Защото този скандал ще разруши още повече авторитета това правителство", допълни той.

На въпрос "Откъде са парите?", Откай отвърна: "Още 2001 г. развих темата в медиите, при управлението на Симеон и Доган корпоративна групировка „Възраждане" влезе в Съвета за икономическо развитие с всички свои кадри. До ден днешен тези кадри са във всички коридори на властта в страната. Някой на висока политическа позиция трябва да координира тези интереси. Било то с назначаването на министри, било то назначаването на областни управители. Било то назначаването на цялото ръководство на енергетиката, които са лоби на Христо Бисеров". Според Осман Октай тези корпорации се отплащат с пари за влиянието, което им се осигурява.

"Затова всички политици, в декларациите пред Сматната палата си пишат едно. Но при всичски случаи, дали с деца, дали със съпруги, дали с роднини, имат присъствие в различни офшорни компании и си прехвърлят средствата по този начин”,  каза още той.