Издирван за тероризъм се размина с присъда за нелегално минаване на границата

Крими

13-11-2013, 11:06

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Делото за естрадиция започна, но беше отложено поради липса на достатъчно документи от турска страна, включително копие от присъдата на първа инстанция

Турският адвокат Левент Темиз не получи присъда за това, че е пресякъл нелегално границата. Състав на Малкотърновския районен съд прие, че действително има закононарушение, но подсъдимият може да бъде освободен от наказателна отговорност, информира 24 часа.

Това е рутинна процедура, ако магистратите преценят, че случаят е незначителен, коментират юристи. Темиз само трябва да плати разходите по делото. Той обаче ще си получи обратно паричната гаранция от 2000 лв., която му беше определена от съда.
Левент Темиз бе заловен в района на Малко Търново през август.

Турски медии тогава съобщиха, че в България е задържан един от лидерите на групировката "Сивите вълци", а властите от южната ни съседка поискаха той да бъде екстрадиран като обвинен за участие в терористична група.

Делото за естрадиция започна, но беше отложено поради липса на достатъчно документи от турска страна, включително копие от присъдата на първа инстанция. Става въпрос за нашумелия процес "Ергеникон", който се води срещу над 200 интелектуалци в Турция. Темиз има 10-годишна присъда, която обжалва. Следващото заседание по делото за екстрадицията му в Бургаския окръжен съд е на 21 ноември.

Междувременно Темиз е регистриран като търсещ убежище или закрила и е получил документи, които му дават право да живее в страната до произнасянето на институциите. Това е станало след провеждане на интервю с него от Агенцията за бежанците към МС. Турският адвокат е пуснал и молбата до президенството за убежище, но произнасяне по нея няма. В момента той е под домашен арест в квартира, наета от съпругата му.