Директорът на МБАЛ-Каварна: Парите от Касата не ни стигат дори за заплати

Мисия Каварна

13-11-2013, 13:44

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Най-голяма нужда болницата има от анестезиолог и пулмолог

Малките болници са изпаднали във финансов колапс, това заяви директорът на МБАЛ-Каварна д-р Георги Ивановв, цитиран от ИА „Добруджа" . Той отбеляза, че парите, които по принцип получават са недостатъчни, а сега от тези лимитирани средства, им се плащат само 80%. Имаме заработени 72 хиляди лева, колкото са работните заплати на работещите в болницата, а на практика получихме 51 хиляди от Касата.

За да дадем нормални заплати, трябва да намерим отнякъде останалите над 20 хиляди лева. Няма откъде да ги получим, освен от общината. Тя ни поема 100% от издръжката. За закупуване на медицинска апаратура, разчитаме също на община Каварна, коментира д-р Иванов. Това, че днес бе приет бюджетът на НЗОК за 2014 година, според д-р Иванов не е успокояващо. Ние нямаме информация по кои клинични пътеки ще подпишем договор за следващата година. Дава се право на Касата дори да не подпише договор, или пък само за 10 клинични пътеки например, коментира директорът на каварненската болница. Това още по-сериозно редуциране на финансиране, според него обрича малките болници на самозакриване.

Д-р Иванов призна и за проблеми с кадрите. При нас работят основно лекари-пенсионери. Младите заминават в чужбина или не желаят да работят в малка общинска болница, защото тя не се признава като база за специализация, каза още д-р Иванов. Най-голяма нужда болницата има от анестезиолог и пулмолог.