„Техническа грешка” или нагли манипулации са „опорните точки“, изтекли от БСП?

Михаил Миков призна: „Техническа грешка” издъни партийната тактика.

Бойко Борисов: Българското общество за пореден път стана свидетел на груби и нагли манипулации.

В интернет пространството изтече информация с указания как в парламента „трябва да се говори" по определени въпроси. Освен това, според скандалните „опорните точки“, депутатите от БСП трябва да рецитират, че момчето с пукнатата вежда не е добре с главата; че ГЕРБ е организирал метежи и медийното отразяване на протестите, какво трябва да се говори за действията на студентите от НАТФИЗ и как по убедителен начин да се обяснява, че протестиращите са платени и органите на реда не са оказвали насилие.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира, че е допусната техническа грешка и дори не е запознат със съдържанието на текста. Според него най-вероятно става въпрос за вътрешно-партийна информация и не вижда нищо неприлично в нейното изтичане.

По думите на Бойко Борисов случаят е скандален, тъй като автор на въпросния „инструктаж“ е парламентарният секретар на МВР Тодор Пройчев. Според публикации в медиите имейлът с „опорните точки“ е подписан с цифров подпис, който идентифицира подателя, времето на изпращане и получателите –мимистри и премиера Пламен Орешарски.

Народните представители от ГЕРБ се интересуват как и защо е възможно от деполитизираното по закон Министерство на вътрешните работи да се пишат и изпращат политически тези към депутатите на една политическа сила. Те допускат, че по този начин се цели възраждането на член 1 от комунистическата Конституция, според която БКП и държавата са едно.