Институтът за пазарна икономика: Слабите места на България отново са корупция и право на собственост

Най-доброто от печата

19-11-2013, 07:48

Снимка:

Юлия Лазарова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страната се представя най-добре в подредбата за човешко развитие на ООН, където е само 14 пункта зад първенеца Холандия

И тази година най-лошите показатели на България в международните класации са тези за корупция и право на собственост. В тези области България е получила около половината от максималните възможни резултати и е далеч от европейския първенец в тях - Финландия. При индекса за корупция се вижда, че България дори се е върнала около 15 години назад. Страната показва същите резултати както в края на 90-те години, което е съществен спад спрямо 2004 и 2005 г. Това показват резултатите от петото поред годишно проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) "България в международните класации" за 2013 г.

Неговата цел е да покаже мястото на страната в 8 световни класации по общо 7 показателя: човешко развитие, право на собственост, икономическа свобода, условия за правене на бизнес, глобална конкурентоспособност, възприятие за корупция, бюджетна прозрачност. Класациите, които се изготвят от различни международни организации, са изчислени преобладаващо на база данни от 2010 - 2013 г. С изданието, което се разпраща до всички народни представители, министри и зам.-министри, икономистите отправят своите 87 препоръки за реформи и икономически растеж.

Къде е България

Най-слабата оценка на България е по възприятие за корупция, където страната ни ще бъде "скъсана на изпита" по която и да било скала за оценяване. Резултатът е едва 41%. Отличникът на Европа - Финландия, пък има 90%. Според Калоян Стайков от ИПИ сред причините за лошия резултат са прокарването на лобистки закони, съдебната и местната власт, както и непрозрачното харчене на публични средства. Конкретен пример за последното е актуализацията на бюджета за тази година, средствата от която са записани в резерва за непредвидени и неотложни разходи, допълни икономистът.

По думите Зорница Славова от неправителствената организация България е на дъното в Европейския съюз в почти всички класации и най-вече по отношение на независимост на съдебната власт, върховенство на закона и доверие на хората в политиците, администрацията и полицията. За разлика от повечето показатели резултатите за корупция и право на собственост не се подобряват автоматично с излизането от кризата и засилването на икономическия растеж, допълва тя. За тяхното подобряване са необходими конкретни политики.

По подобен начин се представя страната и по право на собственост, където има 55%. Финландия отново има най-висок резултат в Европа тук - 86% (виж графиката). В повечето класации България получава "среден" 3 (т.е. между 60 и 70%). Това са индексите за конкурентоспособност, бюджетна прозрачност, икономическа свобода (изготвен от фондация  Heritage) и условия за правене на бизнес (класацията Doing Business на Световната банка). Страната се представя добре по човешко развитие, където сме само 14 пункта зад първенеца Холандия, както и в класацията за икономическа свобода, изготвена от института "Фрейзър".

Да подскажем: реформи

Икономистите от института предложиха 87 мерки за икономически растеж. По думите на Десилава Николова, главен икономист на ИПИ, сега е изключително подходящ момент за представяне на проучването, защото има ново правителство и то вероятно се нуждае от идеи за реформи.

Една от тях е в сферата на образованието. Икономистите предлагат част от държавната субсидия за университетите да се замести с проектно финансиране. От неправителствената организация са и против субсидиите например в земеделието, железопътния транспорт и пощите. Те предлагат и да се премахнат минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи.

Сред мерките на ИПИ е и да се въведе възможност за избор на хората дали да се осигуряват в държавния пенсионен стълб или по лични сметки, както и прехвърляне на 2 процентни пункта от здравните вноски от здравната каса към частни фондове.