Палми и за Малката Базилика, музеят отваря врати догодина (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

19-11-2013, 13:33

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Нов площад изниква зад архитектурния паметник

Най-късно през април догодина Малката Базилика ще отвори за посетители, обяви кметът Иван Тотев. Процедурите по прехвърлянето на собствеността върху обекта от Министерството на културата на Община Пловдив вече са започнали. От 2014 година музеят ще присъства в туристическите маршрути, предлагани от тур операторите, посочи още Тотев.

Днес бе даден старт на реконструкцията на улица "Брестовица" и изграждането на площада зад архитектурния паметник. За целта са предвидени 64 хиляди лева, гласувани от Общинския съвет. Проектът е изцяло готов, предстои и пълна подмяна на ВиК мрежата, като от общината ще изградят инфраструктурата, а от дружеството ще подменят водопровода. Предвижда се и изграждане на паркинг. За настилка ще се използва т.нар. унипаваж. Ще се направи и красиво осветление, а мястото ще бъде оградено от палми и зеленина.

Доскоро мястото около Базиликата приличаше на сметище. След намесата на общината обаче, теренът бе разчистен, десетки незаконни постройки бяха премахнати и на тяхно място днес започна изграждането на площад, който е своеобразно продължение на улица "Цар Георги Тертер". Кметът на район "Централен" Райна Петрова уточни, че администрацията не е срещнала трудности при премахването на постройките. По думите й, самите собственици са осъзнавали, че това е създаден от тях проблем и не са пречели на екипите да си свършат работата. Тя допълни, че за всички са осигурени алтернативи и хората не са оставени на улицата, като на желаещите са били осигурени общински жилища. Според Райна Петрова, случаят с изграждането на площада ясно показва, че общината не загърбва социалните проблеми за сметка на изграждането на инфраструктура, като уточни, че в районната администрация дори са получили благодарствени писма.