МРРБ не дава бившите казарми в Бургас за център на деца с увреждания

Новините

19-11-2013, 14:27

Снимка:

frognews.bg

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бившите казарми стават Център за деца с увреждания

Решението за това беше взето от Общинския съвет в града

 Бившите казарми на 24- ти Черноморски пехотен полк в Морската градина на Бургас да станат Дневен център за деца и младежи с увреждания. Решението за това беше взето от Общинския съвет на Бургас не без дебати и по време на извънредна сесия и при засилен интерес от страна на родители на такива деца.

Няколко месеца след това решение по проекта не се осъществяват реални дейности, а е в така наречената процедурна фаза. Причината е отказът на регионалното министерство да даде сградата за нуждите на бъдещият център, каза пред радио „Фокус” зам.-кметът д-р Лорис Мануелян .”От МРРБ при съгласуванията ни отвърнаха с едно писмо, че на това място може да бъде изграден образователен център, за обществени нужди, а не за социални нужди, т.е. според техните мотиви несъвместимо е това място да бъде използвано за социални нужди. Какви са критериите не мога да кажа, но като обикновен гражданин не виждам никаква разлика от това мястото да се ползва за образователни или за социални цели”, каза Мануелян.

По думите му световна тенденция е всички институции да се грижат за равния достъп на хората с увреждания независимо дали са ментални или физически. Зам.-кметът обясни, че ако бъде решено центърът за деца с увреждания стане само център за деца, където ще бъдат приемани и деца с увреждания то това ще лиши общината от възможността да кандидатства за издръжка на услугите чрез държавно делегирани дейности.”Това означава, че ако ние го изградим изцяло до край общината без помощта на държавата ще трябва да финансира дейностите в този център.

По желание на кмета Димитър Николов написахме второ писмо до МРРБ като представихме допълнително мотиви за това, че не пречи на градска инфраструктура, ако това място бъде използвано за социални дейности. Чакаме отговора. Дано да ни разрешат, за да може започнем да проектираме според проекта, който сме замислили. Касае се за процедура. Не сме се отказали. Чакаме отговора на министерството, за да знаем накъде да тръгнем. Ако отговорът е положителен нещата значително ще се улеснят.

Ако отговорът е отрицателен най- вероятно ще се ориентираме да търсим друго място в града”, каза д-р Мануелян. Той допълни, че от община Бургас очакват и подкрепата на бургаските народни представители,които са се ангажирали с казуса.