Плевнелиев: Протести е имало и ще има, но контрапротестът е българска иновация

„Всеки български политик трябва да се притеснява от опитите, които се правят да бъде разединен народът, да се противопоставят хората едни срещу други – на протестите да се спретнат контрапротести, на студентите – контрастуденти, на гражданите - контраграждани.“ , каза Росен Плевнелиев

„Протести е имало и ще има. Но контрапротестът е българска иновация и си заслужава да се замислим за ефектите от широкото й използване днес“, продължи Росен Плевнелиев.

Перзидентът изрази мнение, че бежанската вълна е заварила страната ни в средата на безпрецедентна криза на доверието – на гражданите към институциите, на политическите сили една към друга, на хората към политиците и други.

„Днешният Консултативен съвет е добро място, от което да излъчим към българското общество по-различен сигнал. Да покажем, че можем да постигнем съгласие в интерес на нацията“, казал още Плевнелиев.

Според президента друг сериозен риск пред националната сигурност е енергийната зависимост на България, а усложнените отношения между Русия и Украйна са факт.

„Изпитахме на гърба си до какво може да доведе това през зимата на 2008 г. Ако кризата от преди няколко години се повтори, този път ще го понесем по-тежко, защото икономиката и хората сега не са в състояние да понесат подобно напрежение. За това са необходими превантивни действия – ясни анализи и планове за преодоляване на евентуална криза в доставките на газ", е заявил президентът.