Пеевски слага ръка на бизнеса с цигари, вестници и бързообортни стоки

Формалното обяснение е, че старите павилиони са крайно амортизирани и неугледни

Фирма на Делян Пеевски е на път да сложи ръка на бизнеса с цигари, вестници и бързообортни стоки в Кърджали, твърдят отлично информирани източници, съобщава Делник Нюз.

Името на медийния и тютюнев магнат се завъртя в публичното пространство след като общината реши да премахне старите общински павилиони за продажба на цигари, пакетирани храни, безалкохолни напитки и др. и да отдаде терените на търг на стратегически инвеститор, който да построи нови, с модерен дизайн, с правото да ги полза в продължение на 10 години срещу символичен месечен наем.

Формалното обяснение е, че старите павилиони са крайно амортизирани, неугледни, имат над 35 г. живот и не хармонизират с новата градска среда. Затова трябвало да бъдат подменени, но хазната не разполагала с пари.

За да реши проблема, местната власт взе решение да предложи терените на инвеститор, който да вложи минимум 300 000 лева в изграждането на обектите и да плати авансово 50 на сто от наемната цена, дължима за целия срок на договора, плюс солидна банкова гаранция. Никой от наемателите на общински павилиони не може да си позволи такава инвестиция, коментират потърпевши.

Оставайки без покрив, те ще трябва да се върнат към времето на куфарната търговия, ако искат да запазят поминъка си. Всичко това навежда кърджалийци на мисълта, че ДПС разчиства терена за фирмите на Пеевски, които са монополисти в бранша.

Така малкият бизнес с цигари, вестници и храни на дребно в Кърджали ще бъде ликвидиран, а стотици семейства ще останат без доходи, заради корпоративните интереси на клана Пеевски, коментират хора от бранша.

Вероятно местните ДПС-велможи също ще вземат солиден пай от сделката, облагодетелствайки своя съпартиец, шушука се в града.