Съветник на канцлера Ангела Меркел изрази безпокойство от ситуацията със службите в България

Ул изразява голямо безпокойство от случващото се в България и тежката политическа ситуация, които автоматично водят до блокиране на институциите и липсата на адекватни политики във връзка с новите предизвикателства, свързани с бежанската вълна от Сирия.

Депутатът от Комисията по вътрешни работи в германския Бундестаг д-р Ханс-Петер Ул изнесе доклад по време на международната конференция „Сигурност и стабилност в Югоизточна Европа" в Будапеща. Той е съветник на канцлера Ангела Меркел по въпросите на вътрешните работи и спряган за бъдещ федерален вътрешен министър на Германия. Д-р Ханс-Петер Ул обърна специално внимание на Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК по секторите „Сигурност“ и „Съдебни реформи“ в България и Румъния.

Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов също взе участие в Конференцията. В Будапеща той изнесе доклад по темата „Организираната престъпност и корупцията като заплаха за демокрацията и пречка за европейска интеграция". В него Цветанов подчертава, че балканските страни са преживели изключително трудно периода на началните години на прехода от авторитарно управление към демокрация.