Замениха домашен арест с 10 хил. лв. гаранция на дирен за тероризъм

Междувременно стана известно, че турските власти са изпратили протокол за постановяване на присъда на Левент Темиз от 3 август т.г.

38-годишният Левент Темиз може да се разхожда свободно из Бургас, ако плати 10 хил. лв. парична гаранция. Турският адвокат е дирен от южната ни съседка по обвинение за участие в терористична група. В Бургаския окръжен съд е образувано дело за екстрадиция на Темиз, което днес отново бе отложено - този път за 16 декември, пише в. "24 часа".
Магистратите прецениха, че не могат да се произнесат докато няма окончателно становище на Комисията за предоставяне на убежище, до която Темиз е подал молба. Адвокат Валентин Калчев представи на съдебния състав копие от карта - документ за самоличност, която Темиз е получил от комисията след проведено с него интервю и която ме дава възможност да се придвижва из страната.
Междувременно стана известно, че турските власти са изпратили протокол за постановяване на присъда на Левент Темиз  от 3 август т.г. Адвокатите му се оплакаха, че документът е неясен, а съдът предположи, ча става въпрос за част от протокола, тъй като осъдените по това дело са много. От отговора от турската страна станало ясно, че мотивите  все още не са написани.
С решение на Районния съд в Малко Търново  Левент беше освободен от наказателна отговорност за нелегално преминаване на турско-българската граница. Той беше заловен от граничните ни власти в началото на август. Тогава турски медии излязоха със съобщения, че в България е арестуван един от младежките лидери на "Сивите вълци". В началото на делото за екстрадиция в съда беше разпитан турския депутат Атила Кая от опозиционната Партия на националното действие, който заяви, че организация "Сивите вълци" няма, а той и темиз членували в културно-историческо дружество, чиято емблема била сив вълк.
Вчера защитата на Темиз поиска наложената му в момента мярка - домашен арест да бъде заменена с парична гаранция. Адвокат Петър Димитров се аргументира с продължителността на процеса и фактът, че клиентът му не е възпрепятствал правосъдието.
Съдът определи 10 хил. лв. парична гаранция, която трябва да бъде внесена до седмица. Възможно е прокуратурата да протестира, тъй като нейният представител - Калина Чапкънова заяви, че не вижда основания за промяна на домашния арест.