Даряват лични вещи и портрети на Георги Баев на общината

Бургас Лайф

22-11-2013, 16:15

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Виж довечера за първи път непоказвани картини на Георги Баев

Те ще бъдат експонирани в музея на художника, който ще бъде официално открит на Никулден

Лични вещи, награди и картини на Георги Баев ще дари в понеделник на общината синът на големия ни художник - адвокат Иво Баев. Те ще бъдат експонирани в музей "Георги Баев", който ще бъде официално открит на празника на града – Никулден.

Фондът на напълно готовия вече музей ще бъде попълнен с портрети на Георги Баев, рисувани от арх. Неделчо Карабелов и Димитър Киров, с грамоти и дипломи присъждани на Баев през годините, с негови автопортрети и рисунки. Ще бъдат дарени още палитра, четки и бои от ателието на именития художник.

за откриването на музея на 6 декември ще пристигне министърът на културата Петър Стоянович, представители на Националната художствена галерия и фонд „13 века България“, колеги и приятели на Георги Баев от цялата страна.

В момента експозицията в музея се подрежда от екипа на бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. До дни в Бургас ще пристигне и акад. Светлин Русев, който освен, че ще консултира подреждането на експозицията, ще предаде свои текстове от откриването на изложби на Георги Баев през годините.

Къщата на ул. „Демокрация“ 6, в която е разположен музей „Георги Баев“ беше изцяло обновена от Община Бургас. Експозицията ще бъде разположена на два етажа, обновен е и вътрешния двор, като идеята е там да се провеждат културни събития през лятото. Музеят е оборудван и с техника, която ще позволи и дигитално подреждане на документи, статии, лични снимки и автобиографични данни за художника.