В бежанската вълна, която идва от Сирия през Турция може да има терористи

В бежанската вълна, която идва от Сирия през Турция може да има терористи. Има доказателства. Това каза в студиото на „Всяка неделя" директорът на центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси. Той показа снимка, на която се вижда човек, уличен в терористични действия в сирийския град Хомс, който в момента има статут на бежанец у нас.

По думите на Абуаси населението има право да се притеснява от подобни образи. Той допълни, че повечето проблеми в Близкия изток идват именно от агресивни групировки. От ефира на Нова телевизия той беше категоричен, че трафикът към България се е засилил след като Гърция е затворила границите си. Директорът на центъра за близкоизточни изследвания подчерта, че мерките срещу кризата трябвало да бъдат взети по-рано, а да не се чака бежанците в България да достигнат 10 000.

„Турция има политическа причина да иска голяма част от бежанците да се преместят в България. Не всички от тях са терористи, но това дава удобна възможност на терористите да навлязат в България и по този начин да имат достъп до Европа”, каза още той. Според д-р Мохд Абуаси, ако бежанците извършат нещо в Европа, България ще трябва да поеме отговорност за тях, тъй като те са получили този статут тук.