Скандално:Натискат БНТ за интервюта с Бареков, срещу по-висок бюджет за 2014 г.

БНТ щяла да получи подкрепа от ДПС за увеличение на орязания й бюджет за догодина

БНТ е притискана да прави интервюта с “новия политик“– лидерът на движението “България без цензура” Николай Бареков, и с хората, свързани с политическия му проект. Срещу това телевизията майка щяла да получи подкрепа от ДПС за увеличение на орязания й бюджет за догодина. Това научи “Жилото” от три независими източника. За 2013 г. заложената за БНТ държавна субсидия бе 70,1 млн. лв. В проекта на бюджет 2014 обаче парите за телевизията са сериозно орязани. Предвидено е да получи с 5 млн. лв. по-малко, или 65,1 млн. лв. Бюджетът бе приет на първо четене и предстои да бъде разгледан в комисиите в парламента, преди да мине на второ четене. Приела ли е БНТ сделката предстои да видим. Факт е обаче, че на 29 октомври бюджет 2014 бе представен в Националния съвет за тристранно сътрудничество, пише "Жилото".
На 31-и гост в сутрешния блок на БНТ бе социологът Васил Тончев, който оповести последното изследване на агенцията си “Сова Харис”, направено по поръчка на в. “Преса”.

Според данните, към онзи момент, “България без цензура” би взела завидните за прясна и дори нерегистрирана като партия формация 5,9% на парламентарен вот сега. По закон, за влизане в Народното събрание са нужни 4 на сто от гласовете.
Изследването на Тончев даде повод на Бареков да обяви от Пловдив: “Аз съм следващият министър-председател!”. То бе подето от вестниците на депутата от ДПС и неосъществен шеф на ДАНС Делян Пеевски и “настанено” като челен материал на политическите страници.
Изненадата обаче дойде преди около седмица. На 18 ноември новият политик се появи като гост, пак в сутрешния блок на БНТ, като му бяха отделени цели 30 минути – време, за което би завидял всеки събеседник.