Иван Иванов: Правителството наруши Закона, грози ни 3 млн. евро санкция от ЕС на година

При параметрите, при които е договорен, „Южен поток” не може да бъде печеливш за България никога

Иван Иванов в ексклузивно интервю за Bulgariautre.bg
„Правителството трябва да бъде разобличено. Срещу тези неясноти протестират хората на улицата. Не е защитен националният интерс, няма публичен конкурс.”

Г-н Иванов, как тълкувате думите на Орешарски, че по време на предишното правителство е имало риск 15 години България да не получава нито лев от експлоатацията на „Южен поток” и кой добави към тях още 7 години?

Кабинетът на Борисов договори, каквото е изплатила България за 15 години, след този срок да бъде нулирано като задължение на страната към „Газпром”. Сега Орешарски договори още 7 години България да плаща. Нанесена е тежка вреда за държавата с подписването на тези документи! Лош знак за проекта е удължаването на срока, значи е нискоефективен и в рамките на 22 год. транзитните такси, чрез които се получават дивиденти, ще са толкова ниски, че България няма да може да си изплати дълга към „Газпром” заради отпуснатия заем.

Има ли прозрачност на подписаните документи според Вас и стана ли ясно като цяло какво е договорено между България и Русия?

Реформаторският блок изпрати запитване до МИЕТ и министър Стойнев на базата на Закона за достъп до обществена информация да предостави възможност за запознаване с двата подписани протокола. Стойнев се крие зад клаузата за търговска тайна, но в Закона има една друга клауза, че когато обществен интерес към определен документ превишава търговския интерес, съгласно условията на този документ, то независимо от търговската тайна, документът трябва да бъде предоставен. Залагаме на това – касае се за най-големия финансов проект, с голям обществен интерес. Следва пълно мълчание от министър Стойнев. Правителството трябва да бъде разобличено. Срещу тези неясноти протестират хората на улицата. Не е защитен националният интерс, няма публичен конкурс.

Кой нарушава Закона? Кой наруши Междуправителствено споразумение от 2008 г. и може ли заради това България да понесе санкции от ЕС?

ЕС отказва да признае, че „Южен поток” е европейски проект и не го признава, защото цели диверсификация на доставчиците на газ. България остава изцяло зависима от един единствен външен доставчик „Газпром” – в разрез с политиката на ЕС. Правителството трябва да промени текста на този чл. 9  иначе, ако започне строителството на проекта при тази правна основа, при това Споразумение, ние сме заплашени от европейски санкции. Такива са прилагани за други държави - по 8 448 евро на ден, 3 млн. евро на година. При тези довговорености „Южен поток” може само да донесе вреда на всеки български гражданин. Явно кабинетът Орешарски се води от идеята, че в големите проекти има големи комисионни и възможности за корупция.


Останалата част от интервюто очаквайте утре.