Парите от софийския боклук скараха старейшините, обвинения и крилати фрази летяха в залата

Мисия Пловдив

28-11-2013, 11:36

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Славчо Атанасов се засегна на чест, Спас Гърневски роди бисер...

С 31 гласа "за", 7 "против" и 3 "въздържал се" пловдивските старейшини гласуваха преразпределение на парите от софийския боклук между обектите, за чието изпълнение са предназначени те. Освободените 895 000 лева пък ще отидат за погасяване на част от задълженията за такса "битови отпадъци" на община Пловдив.

Точката предизвика сериозни дебати, насмешливи коментари и иронични подмятания в залата.

Отношението на централната власт към Пловдив в момента не е много добро, заяви кметът Иван Тотев.

Поводът на коментара бе писмо на Министерството на финансите, с което се отказват корекции в обектите, за които целево се използват парите от боклука. А мотивът - община Пловдив много начесто прави корекции.

В тази ситуация ние имаме два изхода - да не правим нищо, или да направим корекции, отговарящи на решението на МФ. Точно това правим в момента – преразпределяме средствта така, че да отговарят на препоръките на министерството, защото от там няма да съдействат на гражданите на Пловдив.

Какво правим всъщност с това решение и за какво негативно отношение става въпрос, попита на свой ред червеният съветник Георги Търновалийски.

За разлика от други управления, това не е управление, което плаче. Никой от тази зала в момента не може реално да влияе върху правителството на БСП, никой няма сила за това. Писмото на финансовият министър е ясно: правите чести корекции и затова повече не разрешаваме. Не може обаче министерството да каже кое е приоритет за Пловдив, категоричен бе Тотев.

Явно подразнен от репликата за плача, в спора се включи и бившият кмет Славчо Атанасов.

Слушах добре речта на г-н Тотев. Цялата му реч беше плач. Има две разлики между неговото и нашето управление – ние изпратихме 47 писма до министър Дянков, но Пловдив не си получи полагаемите пари. Това правителство не спира парите, а ги дава. Тук нямате спиране на парите. В това отношение г-н Тотев, вашето е смешен плач. Хората ви дават, а вие пак се оплаквате, отвърна на удара Атанасов.

Писмото казва ясно, свършете си работата, реплекира и Търновалийски. 5 милиона от данъци не са внесени. Естествено е да ви кажат – свършете си работата.

Спас Гърневски пък обобщи ситуацията в типично свой стил с крилата фраза - "злобно партията съска и пак копието лъска".

Край на спора сложи Дани Каназирева.

Този спор бе излишен. Цялото политизиране на един град е недемократично. Един министър не може да налага политиката на един град или да спира парите му.