Поредна обществена поръчка, спечелена от кръга „Белев”, на стойност 200 000 лева от природен парк „Персина”

В България има много подготвени биолози и еколози, които трябва да имат достъп до европейско финансиране!

ОТ УС „Сдружение Форум „Природа” настояват за прозрачност и обективност в МОСВ и МЗХ при финансиране на екологични проекти.

Порочни практики в Министерство на околна среда и водите и в Министерство на земеделието и храните - свързани помежду си фирми печелят обществени поръчки с предмет опазване на околна среда.
Поредният пример е приключилата процедура за "Осъществяване на дейности по информиране и публичност при изпълнение на проект "Устройство и управление на Природен парк "Персина", по ОП "Околна среда 2007 - 2013", приоритетна ос 3 "Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие".
Тази поръчка, на стойност 200 000 лева, е спечелена по традиционната за зелените организации практика за създаване на консорциуми, дни преди конкурса.

Тук участникът е КОНСОРЦИУМ „ГЕОСОФТ” ЕООД и „ИД ПТИНТ” ООД, с представляващ Мария Кехайова.

Кехайова е особено приближена към кръга на Тома Белев. Докато той е бил директор на ПП”Витоша” и настоящ председател на Асоциацията на парковете в България, тя е имала над 30 договора с него. Мария Кехайова стана известна и с участието си като ключов експерт на „Обединение Пирин 2014”, с ръководител Тома Белев, което участва в изработване плана за управление на НП „Пирин”. Въпросното обединение бе отстранено от съда, поради недостатъчна квалификация на експерта Мария Кехайова.
Въпреки че мандатът му е изтекъл още през 2008 година, Тома Белев продължава да е и председател на Асоциация на парковете в България, като е учудващо бездействието на Изпълнителна агенция по горите, които допускат Директорите на природните паркове да са повече подчинени на Белев, отколкото на Агенцията.

Няма поръчка в природен парк, която да не е спечелена от фирми и неправителствени организации, свързани с Белев.