"Светът на Мария” събра над 40 000 лв. в подкрепа на хората с интелектуални затруднения

Понякога един малък жест от даден човек, може да означава всичко в живота на друг

Фондацията е учредена от Цецка Радева и Гроздан Караджов.
„Светът на Мария” е организация, създадена през февруари 2012 г. в град София като фондация в обществена полза от семейството на Мария – млада жена с интелектуални затруднения. „Светът на Мария“ се стреми да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомага личностната им реализация чрез осигуряване на достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост.
За повечето от младите хора в този ценър това е първият бал, който очакват с нетърпение. Всички събрани средства ще бъдат използвани в подкрепа на новия проект на фондацията “Защитено кафене”.
По думите на директора на организацията Цецка Радева, когато човек има добро голямо сърце, върши добри дела и помага през цялата година, а не само около Коледа.
Благотворителни инициативи като Годишния бал разкриват какви са трудностите, които изпитват хората с интелектуални затруднения в ежедневието си, за какво мечтаят, какво ги вълнува. Такива събития подсказват, че с общи усилия всички хора имат шанса да водят нормален начин на живот, да повярват в доброто и да не губят доверие в другите.
Събраните средства от бала ще бъдат инвестирани за разработване на нови програми, както и за съфинансиране на останалите, по които се работи.
Основни спонсори на бала са Глобул, Scania, Shevron, РВД, Хотел РИУ Хелиос Слънчев бряг. Специалните награди бяха осигурени от Алиталия и Марина Кейп.
Даренията се реализираха под формата на куверт в размер на 150 лв. (на човек). Каузата беше подкрепена допълнително чрез томбола, търг и допълнителни дарения от гостите.

Основни участници в търга бяха Харис Коцибос - бивш директор на Глобул и най-голям дарител на центъра, Красен Кралев, Георги Прохаски, Aрман Бабикян, Ралица Aгайн, Мирослав Севлиевски, Мария Капон, Милен Цветков.
Директорът на Фондация „Светът на Мария“ Цецка Радева вярва, че всеки човек е ценен ресурс на общността и заслужава шанса да развие своя потенциал и да живее с надежда за бъдещето. Мисията на Фондацията е да подпомага личностната реализация на тези хора чрез осигуряването на достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост. Цецка Радева е категорична, че тези деца срещат повече трудности в живота в сравнение с други техни връстници, но не само, защото са различни. „Те имат воля и желание да се борят. Те също мечтаят, но за съжаление обществото рядко им дава шанс да се реализират”, допълва тя.
Всеки може да се присъедини към усилията на благотворителна кауза, за да подобри живота на човек с интелектуално затруднение – нужно е добро сърце и желание! Даренията се извършват по банков път, по сметка на Фондация „Светът на Мария“: УниКредит Булбанк; IBAN: BG23UNCR70001520966058; BIC: UNCRBGSF.
Хората с интелектуални затруднения и техните семейства са сред най-бедните в България. В подкрепа на изграждането на насърчаваща среда за хора с ниски доходи, които не могат да заплатят месечната такса, Фондацията разработи «Програма за набиране на средства за стипендии».
За да създаде място, в което да бъдат развивани способностите на хора с интелектуални затруднения в София, на 16 юли 2013 г. фондацията открива Дневен център за обучение в трудови умения „Светове“, който е изцяло частна структура и не се финансира от републиканския или общинския бюджет.
Екипът работи по няколко програми, свързани с развитието на трудови умения: изграждане на самодисциплина, приготвяне на храна и обслужване, изработване на ръчни ароматни свещи, сапуни и различни художествени предмети.
До няколко месеца ще отвори врати и единственото в София Защитено кафене, което ще обслужва външни посетители. Неговата основна цел е хората с интелектуални затруднения да прилагат в реална среда придобитите умения – приготвяне на храна и напитки, сервиране, отсервиране, боравене с пари, планиране на бюджети – и същевременно да участват с труда си в издръжката на Дневния център. Клиентите от общността, които ще посещават кафенето, ще имат възможността да допринесат за реалната интеграция на хората с интелектуални затруднения. Още снимки можете да видите тук.