Децата „Пиринска китка“ и техните родители с отворено писмо до кмета Камбитов и екипа му

ОТВОРЕНО ПИСМО
от децата и родителите от ДЮФА „Пиринска китка“
до
Кмета на Община Благоевград – д-р Ат. Камбитов, зам.-кмета по хуманитарните дейности – В. Смиленов, директора на дирекция „Хуманитарни дейности“ – Хр. Шопова и началника на отдел „Култура“ –Ел. Арнаудова

Драги господа управляващи,
Ние, децата от ДЮФА „Пиринска китка“, подкрепяни от нашите родители, сме изключително възмутени и обидени от последната ви постъпка спрямо нас. Искрено ви „благодарим“ за „коледния подарък“, който ни поднесохте, като ни взехте дома, в който работим. Знаете ли, че в състава има 137 деца, които посещават школата БЕЗВЪЗМЕЗДНО? А знаете ли, че вземайки дома ни, вие принуждавате много от тях да спрат да танцуват? Знаете ли, господа, че съсипвате състав с 50-годишна история, който за всичките тези години се е наложил като един от най-добрите детски състави в България и най-добрия такъв в Благоевград? Не знаем, господа управляващи, дали са ви известни всичките ни награди, отличия и постижения, но няма място, където да сме отишли и да сме се върнали без отличие. Ще споменем само най-фрапиращите от тях, защото, ако изброим всичко, повярвайте ни, няма да ни стигне един ден. През 2010 г. „Пиринска китка“ става четвъртият в света състав, като побеждава над 90 страни в ежегодния международен фестивал “Great Anatolian Meeting of the World Cultures and Youth”, организиран от Министерството на младежта и спорта в Анкара, Турция. Многобройни са и първите места и специални награди от националните конкурси „Южни слънца“ – град Петрич и „Млади таланти“ – Национален дворец на децата, София, за последните четири години. Знаете ли, че ние бяхме единствените, които танцуваха пред президента на република България – Росен Плевнелиев – при посещението му в Благоевград? Знаете ли, че без да претендираме, че сме школата на ансамбъл „Пирин“, ние бяхме единственият самодеен ансамбъл, поканен да участва на една сцена именно със световно известния ансамбъл „Пирин“, в концерта „Аз съм Пирин, мила ми Земьо“, посветен на 80-та годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов, в зала 1 на НДК?

Убедени сме, че не знаете дори и малка част от нашите постижения, след като така лекомислено ни изгонихте от нашия дом и ни пратихте да студуваме в Младежкия дом, където съсипваме графика на хората и ни гонят в 20:30, а репетициите ни са до 21:00. И всичко това – НЕ ПО НАША ВИНА! Ако на вас, господа, ви вземат жилището, вие ще изгоните ли съседите си, за да се настаните в тяхното?
Знаете ли, че ръководителите на „Пиринче“ са кадри на „Пиринска китка“ и не им прави чест да постъпват по този грозен начин, опитвайки се да смачкат „майчицата“ си, за да просперират.

Докога в България ще властва шуробаджанащината? Никога не сме имали нищо против нашите колеги от ансамбъл „Пиринче“. Защо създавате дразги между двата състава, след като това, което направихте не решава проблема им. Защо гоните нас за сметка на тях? Ние, господа управляващи, второ качество ли сме? Не заслужаваме ли място, където да репетираме, за да представяме името на Благоевград на ниво, където и да ходим?

Вие сигурно не знаете, но когато ние имахме проблем със залата и нямаше къде да отидем, не направихме пътека до общината и не изгонихме никого.
Ние знаем основния ви мотив, господа, и знаем, че парите властват в днешни дни. Но знаете ли, че при нас има деца, които не могат да си купят хляб, но искат да танцуват и го правят, защото при нас това е на първо място – достъп до магията на танца за всички, независимо от социалното им положение и от класата.
Всъщност, може би ще си кажете, че сме на това мнение, защото защитаваме състава, в който сме пораснали и който ни е дал много. И сте прави. Затова, ще си позволим да ви дадем един съвет, господа, макар и да сме деца. Заповядайте на нашите концерти и участия, защото досега не сме ви видели да ни удостоите с честта да присъствате! Отворете си очите и ушите и преценете сами кого да защитавате.

Вие няма да ни откажете от това, което обичаме. Ние МОЖЕМ, дори на улицата да сме, пак можем. Защото нямаме връзки. Защото сме това, което сме, защото работим и сме талантливи. Изключително огорчени сме, господа, от „приятния коледен подарък“, който ни поднесохте в навечерието на най-светлия християнски празник – Коледа. Но така е, господа: в днешно време в България, ако не си нахален и нямаш връзки по високите етажи, оставаш на улицата.
Благодарим ви още веднъж, дано сте удовлетворени от това, че разбивате детски мечти и дано празниците за вас са толкова весели и студени, колкото ще бъдат за нас!

С обида и огорчение,
Децата на ДЮФА „Пиринска китка“- децата на БЛАГОЕВГРАД и техните родители