Пробация за българка, осъдена от белгийски съд за отвличане на децата си

Крими

05-12-2013, 13:55

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отказаха да върнат на Белгия бургазлийка, осъдена там

Още през 2007 г. има искане за екстрадиция

Даниела Диало, осъдена в Белгия за отвличане на собствените си деца, няма да лежи в затвора, според решение на Бургаския окръжен съд, съобщи "24 часа".
3-членен състав на съда прецени, че справедливото наказание е пробация.

Случаят с 48-годишната българка стана публично известен през лятото. Тогава Наказателният съд в Брюксел поиска от българските власти да задържат и изпратят в Белгия Диало. Жената имала брак с белгиец и две деца от него. Развежда се и през 2005 г. и се връща в България. Тук започва да води дела за лишаване на бащата от родителски права. Съпругът ми Жан Пол Пирене беше наркоман и алкохолик, аз просто се спасих от него, казва Диало.

В Белгия обаче започва разследване срещу нея. Още през 2007 г. има искане за екстрадиция. Започват да я търсят, тъй като тя не е изпълнила съдебно решение за свиждане, тогава българския съд отказа предаването й. Според белгийското законодателство фактът, че е напуснала страната без съгласието на бащата, е един вид отвличане на децата.

Междувременно Даниела Диало е призната за виновна и има влязва в сила присъда в Белгия. Според европейските правни норми тя може да изтърпи наказанието си у нас, но тъй като в българския НС няма такъв член, трябва наш съд да определи присъда по текст, най-близък до белгийското обвинение.

Прокуратурата пледира за 6 месеца ефективно наказание, тъй като според нея се касае за особено тежък случай. Става въпрос за неизпълнение на съдебно решение, да, това е факт, но случаят не може да се приеме като особено тежък, още повече, че никой не е пострадал от него, заяви адвокат Росен Кожухаров, който настоя за пробация.
Според показанията на българката бащата никога не се е интересувал от децата си и започнал процес срещу нея, за да й навреди. В момента синовете й са на 19 и 16 години. По последни данни бившият й съпруг дори нее измежду живите.

Случаят е особен, няма такива дела всеки ден, наложи се съдът да подходи творчески в желанието си да наложи справедливо наказание, коментираха юристи. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана.