Министър Стоянович: Без хора като Георги Баев нямаше да сме в Европа

Кметът на Бургас Димитър Николов благодари на семейството на художника, които дариха негови картини и вещи за галерията

Министърът на културата Петър Стоянович присъства на откриването на галерия "Георги Баев" в Бургас тази вечер. Той си спомни как през 1997 година малко преди приемането на страната ни в Европейския съюз във Външно министерство имало голяма картина на бургаския художник. Днес намира това за знак, предаде агенция "Фокус".

"Да минем по моста на Георги Баев и хора като него там, където ни е мястото, към Европа. Но без хора като него със сигурност нямаше да сме там", каза министърът. Според него, Баев би бил сред апостолите на изкуството. Стоянович пожела на добър час на този храм на духовността.

Областният управител на Бургас Павел Маринов каза, че това е добър пример за сътрудничеството с държавата и че всичко добро се получава със съвместна работа. Кметът на Бургас Димитър Николов благодари на семейството на Баев, които дариха негови картини и вещи за галерията. Според Николов тази сграда трябва да се превърне в храм на творчеството, най вече за младите хора. Той благодари на министър Стоянович и на областния управител за предоставената на общината сграда, в която се намира галерията.

По думите му, това е добър пример когато институциите работят заедно. Община Бургас ще поддържа този нов културен институт, а кметът се надява с подкрепа на министерството на културата тя да е домакин на много събития. Акад. Светлин Русев каза няколко думи за автора, а синът му Иво Баев получи от проф. Греди Асса и "Фонд 13 века България" картина на Героги Баев, която той веднага предостави на галерията.
Отец Николой, който днес празнува имен ден, освети новото арт пространство на Бургас.