Проф. Георги Близнашки: Властта е некомпетентна, кризата ще се задълбочава

По-мощни протести и задълбочаване на кризата още през тази зима прогнозираха университетски преподаватели

„Ние имаме нелегитимна власт, некомпетентна и безотговорна, защото все още никой не е дал отговор на въпроса „Кой назначи Пеевски” и това управление ще доведе до още по-голяма криза“, коментира проф. Георги Близнашки от СУ „Св. Климент Охридски“.

Относно вчерашната акция на преподавателите, подкрепящи „ранобудните студенти”, по време на която обградиха с книги сградата на парламента, той обясни, че каузата им е морална, но ще има и политически последици.

 „Нашата общност бе създадена в подкрепа на студентите. Нашето дело сега, 20 и няколко години след промените, е процесът да бъде завършен. На улицата излиза светът на академичната общност”, коментира проф. Близнашки в ефира на бТВ, цитирани от „Днес.бг”.

Според историка Пламен Цветков пък „вече няма яхване на протеста от някоя партия, защото протестиращите не го искат.
„Но това не означава, че протестът не е политически – става въпрос за демонтажа на посткомунизма. Искаме оставка на правителството. Сега си имаме чалга правителство“, коментира той.

Цветков смята, че фактът, че в центъра на София има толкова много полиция говори, че управляващите ги е страх.
„Колкото и да са закоравели, знаят, че вършат нещо нередно“, каза той. Обзема ги паника, смята и Близнашки.

„На тях им се привиждат опити за метежи, дори дотам се стигна, че вчера председателят на Народното събрание Михаил Миков обясни, че ще застраховат сградата на парламента срещу пожар“, добави професорът.

Той е убеден, че от това, както се случва сега, няма да има само смяна на една партия с друга във властта, а ще има смяна на политическите елити.