Лекар: Слагат по 2 пеленачета на кушетка при грипна епидемия

Мисия Пловдив

12-12-2013, 13:08

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Златен Хипократ" на петък 13-ти

Носителка на „Златен Хипократ” остава в България, лекува деца в Пловдив

Изобщо не харесвах децата, но попаднах на страхотен педиатър и се запалих по професията. Това казва д-р Катерина Габерова, която на промоцията на випуск 2013 в Медицинския университет на 13-и декември в петък ще бъде отличена с приза „Златен Хипократ”. Наградата се връчва на студенти от висшето училище, които през цялото следване са получавали само отлични оценки.

Лекарят, който й открил очарованието на педиатрията е преподавателят й проф. Иван Иванов от детска клиника в Университетска болница „Св. Георги”. Двамата намерили допирни точки в интереса си към неврологията и сега Катерина твърдо е решила да се усъвършенства в детската неврология. Докато изчаква да излязат местата за специализацията, вече работи като детски лекар в медицински център „Пловдимед”. Там я поканил проф. Тоньо Шмилев, който й помага да решава тежките случаи.

С децата се работи много по-лесно, отколкото с възрастните, след цял ден прегледи изобщо не се чувствам изморена, обяснява д-р Габерова. Твърди, че децата са по-искрени, когато казват на чичо доктор какво ги боли за разлика от големите, които често са склонни да прикриват или да преувеличават симптомите. Така диагнозата се поставя с по-голяма лекота. А и лекарят разчита повече на това, което ще види и пипне, а не на казаното от пациента, смята Катерина.

Тя е пловдивчанка, завършила е емблематичната Английска гимназия в Пловдив. Насочила се към медицината, защото освен интересна й се струвала динамична и престижна професия. „Четях за знания, а не за оценки, но имах и късмет, а освен това бях попаднала и в силна група студенти. Убедена съм, че и това допринесе за отличния ми успех”, обяснява тя. И уверява, че никак не е трудно.

Няма планове за бъдещето си извън дтската неврология. Младият лекар първо трябва да защити специалност, а след това да крои планове за бъдещето си, казва д-р Габерова. Но е сигурна, че нейното не е свързано с работа в чужбина. „Не ми се бяга навън, защото животът не е по-лесен, въпреки по-доброто заплащане. А и на човек от Източна Европа винаги се гледа като на второ качество”, обяснява тя. Смята, че българското здравеопазване подтиква много млади доктори да заминават след дипломирането си, защото единствените места, където могат да започнат работа, са центровете за спешна помощ. „Току що завършил студент не бива да стартира практиката си оттам, защото няма необходимия опит да решава трудни случаи. Обикновено е сам срещу тежко болен пациент и изживява голям стрес, който допълнително се увеличава от сблъсъка със сложни житейски казуси – семейни скандали, битови драми и прочие”, обяснява тя.

Сега се вънлува от наближаващата грипна епидемия и недостига на легла в стационарите на болниците за малките пациенти. По време на стажа си е виждала как в пика на заболяването пеленачета се настаняват по 2 на кушетка, за да не бъдат връщани. Педиатрите са изправени пред изпитания в такива моменти, казва лекарката. И се радва на шанса си да работи в медицински център с по-опитни колеги, на чиято подкрепа може да разчита по всяко време.