200 лв. ли струва човешкият живот, пита Георги от изгорялата къща в Созопол

Крими

13-12-2013, 06:21

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Георги от опожарената къща: Замириса силно на нафта, всичко стана за миг! (СНИМКИ)

"Течен огън течеше от тавана. Родителите й първи са усетили какво е станало и са се задушили, прегърнати един връз друг", разказва единственият оцелял

"Идват празници, той си е у дома, аз съм сам. Моите хора ги няма, какви празници?!. За мен е недопустимо! 600 лева! По 200 лева на човешки живот ли?”, пита Георги Георгиев, единственият оцелял от пламналата миналата година къща в Созопол, в която загинаха съпругата му и възрастните й родители.

Като извършител на пожара беше задържан бившият хазяин на семейството Павел Господинов. 51-годишният мъж направи пълни самопризнания и обясни мотива си за пожара – семейството му дължало част от наема, докато живеели в неговата къща преди две години.

Сега, година по-късно, мъжът, останал без най-близките си хора, недоумява защо подпалвачът още не е осъден. "Мисля, че е той и чакам възмездието просто, да си получи заслуженото. Уплашен съм. Всичко преживявам, всичко се завръща в главата ми. И за това напуснах и града. Мисля, че няма място за мен тук. Хубавият слънчев град се превърна в един ад. Тук останаха най-близките ми хора", казва Георги.

12 месеца след трагедията той разказва за преживения ужас през фаталната нощ. От температурата първо се счупили прозорците, вратата изгароряла, огънят поел много кислород и тръгнал вече нагоре като тунел, предада бТВ

"Течен огън течеше от тавана. Родителите й първи са усетили какво е станало и са се задушили, така прегърнати един връз друг, баба и дядо", разказва Георги.
Къщата, превърнала се в горяща гробница за трима души, още стои полуизпепелена в Стария Созопол. Във фаталната нощ Георги, жена му и трудноподвижните й родители спели в единствените две обитаеми стаи. "Към 11,30 часа Дияна ми каза: "Ставай, мирише ми на пушек!" Погледнах на улицата, уличното осветление светеше, нищо подозрително и пак се унесох. След 5-10 минути, "Ставай, мирише!", като отворих вратата, вече гореше навсякъде тук и пушек, гъст дим. "Ставай, пожар! Викнах. "Изнеси баща си, изнеси го в крайната стая, слизам да видя какво става". Излязох и повече не можах да вляза, гореше вече стълбището, всичко и чувах Диана като вика: "Жоро, Жоро!" спомня си още оцелелият Георги. Настанала паника, след което токът изгаснал.

"Чуваше се бучене, дим, пращене, беше нещо страшно. Тя е тръгнала да спасява родителите си", обясни почерненият мъж. Георги признава, че в паниката си е действал първосигнално и е изялъл навън и повече не е могъл да се върне, но не получил и помощ, както очаквал.
"Никой не се отзова. Отзоваха се вече, когато пристигна линейката първо, полиция, след това пожарна. И тогава вече стана видно, то гори. Имаше много хора, но нищо, гледаха естествено. Нормално, какво ще направят при тази дървена конструкция”, казва Георги година по-късно.
Той първоначално изобщо не предполагал, че Господинов може да е извършителят, защото се притекъл на помощ в гасенето на пожара. "Чисто човешки предложи даже някакви дрехи. Анцуг и някаква фанелка ми даде. Даже ми предложи подслон, което ме учуди тогава. Виждах, че се върти около пожарникарите тук, точно какво е правил?!” казва днес Георгиев.
"Когато живеехме там, изчезнаха много вещи, накити и докато изясним спора, казах му, че ще бъдат висящи нещата. В едно от пререканията, съпругата му даже призна: Ние ще ви върнем накитите, ще ни върнете ли парите? Естествено!" Става дума за два наема, 600 лева. Веднъж ме беше заплашвал, че ще ни запали, никой не подозираше, че е толкова сериозно", обясни Георги.
Павел, който е освободен под домашен арест заради тежка цироза, се е отрекъл от показанията си, бил признал под натиск. Поискал е и допълнителни експертизи, което бави разследването. Въпреки, че полицията има данни, че Павел стои и зад други палежи в Созопол, за сега те не са потвърдени. Той отказва да говори.
За да успокои напрежението в града, общината започна опасването му с камери. Старата част на Созопол обаче, в която 100% къщите са дървени, остава за догодина.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен