Здравната каса ще плаща за преглед с един лев повече на специалистите

Животът

13-12-2013, 08:38

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Здравната каса ще плаща за преглед с един лев повече на специалистите. Това стана ясно от приетите цени и обеми между Българския лекарски съюз и НЗОК. За да влязат в сила обаче, трябва да се подпише рамков договор. Дали това ще се случи, медиците ще решат на събора си утре.
От 17 на 18 лв. се увеличава стойността на прегледа при специалист, която касата ще плаща на лекарите. Заради повишената цена обаче падна по-високият брой на прегледите, който беше заложен първоначално за 2014 г. В момента разчетите дори са с 200 хил. по-малко в сравнение с 2013 г.
С до 2.10 лв. са увеличени още редица дейности в извънболничната. По-високи са и цените на 27 клинични пътеки. Сред тях са раждането, което се вдига от 500 на 580 лв. Увеличение има и на някои пътеки за деца. Прогнозният обем на пациентите, които могат да лекуват болниците, обаче също е малък - 1.5 млн., при положение, че тази година се очаква клиниките да имат около 1.9 млн. случая. За да се оптимизират разходите на болниците, догодина се залага и по-строг контрол. Клиниките ще имат право да фактурират на касата само толкова, колкото им е заложено по бюджет.