Спряха преместването на ИАРА в Бургас, а местят Морска администрация във Варна

Според бургаски депутати от групата на ГЕРБ правителството няма ясна стратегия за децентрализацията в страната

„Правителството трябва да преосмисли своята позиция по отношение спиране на преместването на ИАРА в Бургас Не разбираме защо има липса на приемственост от сегашните управляващи по отношение на децентрализацията и вашите министри изпращат различни сигнали към гражданите по тази тема? Защо се преустановиха действия като преместването на администрацията на ИАРА, след като целият процес на подготовка е преминал, а вие казахте „Стоп”. Защо няма ясна визия и политика по предприетите стъпки в тази посока?”. Това заяви от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева по време на парламентарният контрол днес. Тя заедно с народните представители от бургаската група Иван Вълков, Димитър Бойчев, Диана Йорданова, Галина Милева, Снежина Маджарова отправи въпрос към вицепремиер по икономическо развитие Даниела Бобева каква е политиката на Министерски съвет по отношение на децентрализация на държавните органи и институции в Република България, която ще води настоящето правителство.

„Децентрализацията е ключов  процес, за който всяка една демократична държава би следвало да има ясна визия и политика. Тя е средство за разпределение на отговорности, права и ресурси, което ще позволи на гражданите да се приближат до процеса по взимането на решения. Степента на децентрализация и нагласата и готовността за нейното развитие са ярък сигнал за степента на социално-икономическото развитие на една държава, за степента на демократизация. Ситуирането на агенции в други градове дава възможност за утвърждаване и на други административни центрове в различни региони на страната и превръщането им в притегателни центрове за развитието на икономиката. Тези цели съответстват на целите на административната реформа, на Стратегията за децентрализация и Националната стратегия за регионално развитие, както и Бялата книга на Комитета на регионите за многостепенно управление”, аргументира изказването си Ивелина Василева.

Тя коментира, че в България първите по-сериозни стъпки в тази посока бяха направени по време на управлението на ГЕРБ, процесът набра известна скорост, но бе стопиран. Бургаският депутат посочи като примери преместването на сектор туризъм в Пловдив като първата по-сериозна стъпка към децентрализация в България, както и решението за преместването на ИАРА в Бургас . От отговора на вицепремиера обаче не стана ясно по какъв начин и при какви критерий се извърша децентрализацията у нас, както и каква точно е стратегията за нейното изпълнение през следващия период 2014-2015 г.

„От изказванията на г-жа Бобева днес и от изявленията на различни министри на свое име и от името на моите колеги изказвам сериозни притеснения и резерви относно действията на правителството по отношение на децентралицазията на държавното управление. Причина за тях са липса на приемственост между сегашното и предходното правителство по отношение на децентрализацията, както и разнопосочните сигнали, които дават министрите по темата. Преди няколко седмици Министъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията от тази трибуна обяви от тази трибуна, че Морска администрация ще бъде преместена във Варна, ние приветстваме тази идея по която се работи вече близо година, но няма ясни критерии и мотиви, по които ще де извърши този процес. Стана ясно още, че след Нова година звеното  по туризъм, което беше прехвърлено от София в Пловдив, сега отново ще бъде върнато в София”, заяви Иван Вълков.

Той коментира още, че се говори за децентралицазия и деконцентрация на държавните административни органи и укрепване на териториалните администрации по места, а в същото време правителството е спряло вече проведена процедура като тази за прехвърляне на ИАРА в Бургас, след решение на МС и е променен закон. „Трябва ли един министър да е от даден регион за да бъде преместен съответния сектор?”, попита Иван Вълков от трибуната на НС.

„Това, което коментира г-жа Бобева, всъщност съответства за определението за балансирано териториално развитие. Работим в посока надграждане, но това не означава, че сегашното правителство трябва да отрича всичко направено по отношение на децентрализацията до този момент. Тя обхваща много по-широк кръг въпроси, не трябва всеки път по тази тема да започваме от нулата. Надяваме се на разумен подход от страна на правителството”, коментира Ивелина Василева.