Дядо Борис в битката за Варненски митрополит! За втори път

Гласуването започва след литургията в Катедралата във Варна

Игуменът на Бачковския манастир дядо Борис е сред претендентите за митрополит на Варна.

Епархийският съвет ще излъчи двамата финални кандидати за стола на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Гласуването се очаква да започне около 10,30 часа, след литургия в Катедралата.

30-те епархийски съветници ще гласуват за втори път кой да наследи починалия дядо Кирил. На първите избори, състояли се на 17 ноември, бюлетина за игумена на Бачковския манастир епископ Борис пуснаха 17 от общо 30 епархийски избиратели, а за Проватския епископ Игнатий от Сливенската епархия - 16. Вотът обаче бе касиран от Светия синод след жалба на епархийски избиратели.

Като основание беше посочена порочната практика, че е гласувано за един "фаворит" и за втори т. нар. "неизбираем" кандидат, като по този начин се ограничава свободата на избор, което е в разрез с принципа на християнските нравствени норми, припомня Дарик Варна. Според жалбата резултатът от избора е показал, че над част от избирателите е упражнено влияние да гласуват за точно определени кандидати. Към жалбата бе приложена декларация от свещеник Станислав Друмев, който посочи, че му е упражнен натиск да даде гласа си за определен кандидат, припомнят от Светия синод.

Листата с 13-те епископи, които са кандидати за  епархийския престол, остава непроменена. Претендентите за високия пост са 13. Най-младият е на 37 години, а най-възрастният - на 68.

За избрани се обявяват двамата кандидати, събрали гласовете на повече от половината от присъстващите избиратели.

Още подробности четете във Varnautre.bg.