След дълги спорове с аплодисменти приеха намалението на такса битови отпадъци

Мисия Бургас

17-12-2013, 14:08

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отложиха докладната за намаляне на такса битови отпадъци с 20%

НФСБ с реч на бедните хорица от улиците, притиснати от налозите

С аплодисменти и след дълги спорове общинските съветници приеха предложението на кмета на Бургас Димитър Николов за намаляване на таксата за битови отпадъци.

То беше внасяно три пъти от групата на БСП в местния парламент през годината, но през ноември беше отложено за разглеждане. 

"Причината за намалението не е в БСП или някои друг, а в министър Искра Михайлова, с която се срещнахме пред няколко седмици. Предложението ни към нея беше прието, а намаление ще има не само в Бургас, но и в цялата страна, защото беше съгласувано с ЕК. Така разходите ни бяха намалени с близо 2 милиона", заяви кметът на Бургас Димитър Николов, с което предизвика гнева на израниците от  НФСБ.

Според представители на Комисията по бюджет и финанси причината за отлагането на докладната на социалистите е била липсата на план сметка, по която да се извърши предлаганото от тях намаление. 

Ангел Божидаров обаче обяви, че е попарен от изказването на кмета. Всеки ден се срещам с бедни и измъчени хорица в Морската градина, които плащат всеки месец по 100 лева за такса. Кметът реагира като динозавър, който не може да вземе решение близо 4 години", каза още Божидаров от НФСБ.

Опозицията в местния парламент коментира още, че е трябвало таксата да бъде значително по-ниска, но заместник-кметът по евроинтеграция - Атанаска Николова опроверга твърденията им с цифри. 

"Това, което сме предвидили като намаляване на количество и като разходи е с цел да осигурим през 2014 г. системата за разделно събиране", обясни тя. 

Таксата за битови отпадъци се променя по следния начин - за нежилищни имоти тя става 7,9 промила, а за офиси 7 промила.