С дар от българска фондация бургаските читалища попълват фонда си

Мисия Бургас

19-12-2013, 13:42

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

С неповторим никулденски жест Сливен разчувства Бургас

В навечерието на Никулден Греди Асса , изпълнителен директор на НДФ„13 века България” дари на Бургас 9 пана и 30 книги, които общината предоставя на бургаските читалища

„Традицията на дарителството няма свой собствен летопис, но неизменно върви през вековете с нашата държава. В традицията на дарителството са вплетени много имена – на хора и черкви, на манастири и училища, на реликви – имена на надежда и вяра. … за България”.

Цитирано от сайта на НДФ.

В навечерието на Никулден Греди Асса , изпълнителен директор на НДФ„!3 века България” дари на Община Бургас 9 пана и 30 книги. Паната са от изложбата „България в пълен блясък” и илюстрират  обекти и образи на български светци.Изобразени  са Боянската църква, старият Несебър, ликовете на св. княз Борис Покръстител, св. Георги Победоносец и др.

Книгите, дарение от Фонда, са предимно от УИ „Св. Климент Охридски”, издателство „Слънце” и ДА”Архиви”. Те съдържат исторически справки и данни, отнасящи се до ВМОРО, официалната и тайната българско- турска дипломация, първата балканска война, българското управление във Вардарска Македония.

Женската тема е представена чрез книгата на Елисавета Багряна „Живота, който исках да бъде поема” и изследването на Весела Кацарова относно творчеството на английските писателки Джорж Елиът, Вирджиния Улф и Дорис Лесинг.

По повод рождественските празници книгите и паната ще бъдат дарени на бургаските читалища.