Борисов запозна Меркел с безконтролното харчене и вземането на кредити от правителството на Орешарски

Меркел - загрижена за ситуацията в България

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов запозна германския канцлер Ангела Меркел с безконтролното харчене на бюджетни пари и вземането на нови кредити от страна на българското правителство.

Това стана по време на лична среща между двамата в рамките на Срещата на върха на ЕНП в Брюксел.

От своя страна Ангела Меркел заяви, че като всички сериозни хора в Европа и тя е много загрижена за ситуацията в България.
Борисов информира Меркел за нарастването на контрабандата и безработицата в България, както и, че двете приходни агенции не успяват да събират предвидените приходи. Председателят на ГЕРБ запозна германския канцлер Меркел и с факта, че миналата седмица рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуурс“ понижи перспективата си за България от стабилна на негативна.

„По време на управлението на ГЕРБ, следвайки германския модел, България и Германия бяха извадени от процедурата за свръхдефицит, което играе много лоша шега на България, защото сега страната не е под наблюдение за кредитите, които социалистическото правителство взема“, коментира Борисов. По думите му вземането на нови и нови кредити, нарушената финансова дисциплина, нарастването на корупцията и контрабандата, и безконтролното харчене на бюджетни пари без да са подплатени със събираемост от приходните агенции, тласка България към гръцкия сценарий.

Всичко това може да се понесе максимум още година – година и половина, подчерта Борисов.