Дни наред граждани, оставени без ток, фирмите – със загуби от хиляди левове, „заради дребна заядлица” от страна на ЧЕЗ?

Кой се опитва да преведе всички граждани през вратата към древността, когато основният приятел на човека е бил огънят?

Читатели на Bulgariautre се оплакаха от последствията заради прекъсването на ел. захранването. Мъка, мъка – в 21 век да се налага да живееш без ток!
Хиляди левове загуба отчетоха само за три дни близо дванадесет малки и средни фирми, намиращи се в северната промишлена зона във Враца.

Причината е съдебен спор между ЧЕЗ и собствениците на подстанцията, която се намира на площадката на бившия чугунолеярен завод в областния град.
Предпазителите на компютрите не винаги помагат те да не изгорят, защото непрекъсваемото захранване е не само необходимо, но и в известна степен базово.
Отново много хора прекараха зимните дни на тъмно и студено, но с големи сметки за плащане...
Семейства стават поредната „жертва” на ЧЕЗ след като ту спират, ту пускат тока. Млада жена по това време работи от вкъщи, от компютъра си. Не успява да изпълни поставените задачи, но това не е най-големият й проблем. В този квартал почти няма блок, който да ползва услугите на „Топлофикация”, а проточни бойлери осигуряват топла вода. Токов удар е причината компютърът да изгори. Жената може да остане без работа, защото й обяснили, че явно няма как да разчитат на нея, а малкото й 3-годишно детенце е болно, защото отоплителните уреди работят, само когато има ток.
В рамките на три дни във Враца хората бяха оставени без електричество „заради дребна заядлица” от страна електроразпределителното дружество, категорични са фирмаджиите. Днес токът им е пуснат, но не се знае докога.

Така производството вече е възстановено, а стотици поръчки за страната и чужбина са спасени от пълен провал.
Собствениците на близо 12-те фирми край бившия чугунолеярен комбинат купили преди десет години от синдика терените с осигурено електрическо захранване. След приватизацията подстанцията на предприятието станала частна и нейните собственици започнали да препродават тока на съседните фирми. До момента, в който не решили, че повече нямат какъвто и да било интерес да го правят. Така близо седмица без електричество останал целия район, а производството напълно замряло.
За да спасят поне част от заявките си, от шивашката фирма изнесли на двора готовата продукция и там правели окончателната й подготовка преди износа за чужбина. Друга от потърпевшите фирми си докарала дизелов генератор, но с него разходите им нараснали многократно. След като направили изчисленията си, фирмите установили, че ако проблемът им не се разреши - ще губят хиляди левове.
Хората са категорични, че за да се прекратят подобни проблеми, ЧЕЗ трябва да купи тази подстанция, която да захранва квартала, но дружеството отказва да го направи.
На територията на бившето ЧЛК работят фирми от текстилната, мебелната промишленост, растителната защита, за преработка на пластмаси и автосервиз.
Авария на 10-киловолтов електропровод от подстанция "Враца 2" помрачи коледното настроение на гражданите. В продължение на часове измервателните уреди са отчели, че в района на площад "Христо Ботев" първоначално е имало намаляване на мощността на електрозахранването, последвано от срив в електропреносната система.
От общинската администрация са поискали официална информация от "ЧЕЗ България" за причината за аварията. 
Кой в 21 век се опитва да преведе хората през тази врата към древността и да им припомни за най-добрия приятел на човека – огънят?