Семейство от корабостроителницата остана без доходи, докато се опитва да има дете

След две неуспешни ин витро процедури, сега им предстои трета, но не могат да съберат парите, заради неизплатените заплати

Галин и Христина са двама от 150-те съкратени работници от "Бургаски корабостроителници". Семейството сключва брак на преди 5 години в деня на влюбените, на 14 февруари 2009 г. Оттогава се опитват и да сбъднат най-съкровената си мечта - да имат дете.

След две неуспешни ин витро процедури, сега им предстои трети. В момента обаче и двамата са без работа и с малки шансове да съберат парите. Христина, която е на 48 години, губи второто си бебе, докато организира протестите в Корабостроителницата. Изпреварили ги обаче заповедите за съкращение, предаде Нова телевизия. "Майка ми ни плаща тока, а приятел телефона. Не молим от никой, просто си искаме заплатите", казва Галин.
До момента за ин витро са дали над 12 000 лева. През януари на Христина й предстои пореден опит, за който ще използва замразени, вместо живи яйцеклетки, при които вероятността да зачене е много по-малка. С уволнението им парите са решаващи, а няма откъде да вземат назаем.
За живи яйцеклетки на семейството са необходими поне 7 000 лева. Фондът за асистирана репродукция не ги покрива, защото Христина отдавна е навършила 43 години.

Ако семейството събере 7 000 лева  до средата на януари, Христина ще отложи оплождането със замразени яйцеклетки, за да направи по-сигурния вариант. 48 годишната жена си дава сметка, че шансовете за забременяване намаляват с всеки изминал месец. След като губят работата си двамата губят и шанса да осиновят дете.

"След като съм останала без заплата не мога да осиновия дете, защото не можем да му осигурим условията", казва Христина.