Тленните останки на цар Самуил може да бъдат пренесени временно у нас?

Мисия София

23-12-2013, 10:47

Автор:

Румяна Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Албанско знаме над Самуиловата крепост в Охрид!?

Самуил - Цар Български

Тленните останки на цар Самуил може да бъдат пренесени временно у нас. Идеята е костите на българския владетел да бъдат положени за поклонение в столичната църква „Св. София" във връзка с честванията на 1000-годишнината от битката при Беласица и смъртта на героичния военачалник (есента на 1014 г.), пише „Преса".
Така всеки българин ще може да почете царя, починал от инфаркт при гледката на 15-те хиляди свои ослепени от Василий II воини. Новината съобщи за „Преса" доц. Людмил Вагалински, директор на Археологическия музей.
Сега тленните останки на Самуил се намират в Солунския музей за византийско изкуство. Предложението България да поиска макар и за малко костите на великия си управник ще бъде отправено от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров до премиера Пламен Орешарски. Министър-председателят пък ще задвижи необходимите процедури на междудържавно ниво. Той ще председателства и комитета за честването на годишнината от смъртта на Самуил.
Образователният министър проф. Анелия Клисарова на 19 и 20 декември е била в Солун и се е срещнала с министъра по въпросите на Тракия и Македония Теодорос Караоглу. Той обещал по всякакъв начин да съдейства.
Освен тленните останки на царя българската държава ще поиска за годишнината и тържествената му плащаница. „Тя е копринена, а по нея са изобразени птици. Смята се, че това са папагали - хералдическият символ на Самуил", уточни доц. Вагалински. Мантията на Самуил също се съхранява в солунския музей. Тя е единствената оцеляла през вековете негова лична вещ. Очаква се през есента на 2014 г. у нас да бъде изложена и каменна плоча с изобразена на нея камила. Тя е част от гроба на царя, който е погребан в църквата „Св. Ахил" на едноименния остров в Малкото Преспанско езеро. Не е известно досега Македония да е отправяла искания за тленните останки на Самуил, когото те имат за македонски цар с името Самойл. „Не биха си вкарали такъв автогол. Те много добре знаят, че на надгробната плоча пише „български цар". Същото е изписано и на короната му, която се пази във Ватикана", коментира македонски историк от Щип.
Проф. Божидар Димитров също смята, че е невъзможно Македония да предяви някакви претенции за Самуил. „Историческите свидетелства сочат безспорно, че Самуил е цар български", коментира той.