Приказна Коледа в града, прегръщащ символите по начин, немислим за консервативните части на мюсюлманския свят

Няколко дни преди Коледа Бен Елиът-Скот е зает с последните щрихи по боята на платсмасовия снежен човек и с изкуствената вихрушка, която трябва да покрие дърветата със зимна белота.
Скоро ще пристигне Дядо Коледа, както и десетки гости за партито в луксозна вила недалеч от голф игрище в Дубай, посочва Асошиейтед прес.
Компанията "Дезърт сноу" (Desert Snow) на Елиът-Скот е специализирана в изкуствения сняг. Предприемачът трябва да завърши още няколко обекта преди празниците да достигнат богатите домове в града, собственост предимно на представители на голямата и многообразна група чужденци в емирството.
Дубай все по-силно прегръща коледните символи по начин, немислим в по-консервативните части на мюсюлманския свят.
Коледни елхи украсяват търговски центрове и жилищни квартали, а луксозни хотели се надпреварват в предлагането на екстравагантни и изобилни на алкохол празнични вечери.
Коледният фестивал на открито за втора поредна година счупи собствения си рекорд за посещаемост, привличайки над 27 000 посетители за три дни с детски хорове за коледни песни, джинджифилови къщички и зона за борба със снежни топки. Дядо Коледа е налице, за да изслушва желания, в поне три дубайски мола, както и вътрешна ски-писта.
Начинът, по който се посреща Коледа, по много начини отразява образа на Дубай като космополитен, комерсиално настроен кръстопът в регион, често асоцииран с нетолерантност и катаклизми.
Същевременно, докато през последните няколко години празненствата около Коледа се увеличават, градът запазва ислямската си идентичност.
От многобройните минарета пет пъти дневно се разнасят призиви за молитва, а от местните жители и чужденците се очаква скромно облекло и поведение.